Home / Columns / Is boksen, kickboksen of MMA wel veilig voor kinderen?

Is boksen, kickboksen of MMA wel veilig voor kinderen?

Kinderen tot 10 jaar geen wedstrijden in de ring!

Een groot aantal kinderen, sommige niet ouder dan vier jaar bezoeken wekelijks boks, kickboks en MMA-sportscholen, maar brengen ze hun gezondheid in gevaar door dat te doen?

Hersenletsel Goede doelen organisatie Headway zegt dat ouders hun kind in gevaar brengen en dat zij traumatisch hersenletsel kunnen krijgen wanneer zij hen op jonge leeftijd vechtsporten laten beoefenen.

Headway roept op tot een algeheel verbod, voor alle leeftijden, op boksen, kickboksen en MMA, of elke sport waarbij het doel is om het hoofd van je tegenstander te raken.

Onveilig

“Elke klap op het hoofd kan technisch van invloed zijn op de ontwikkeling van een kind en zijn toekomst.” Waarom zou je dat risico nemen? ” zegt Headway-woordvoerder Luke Griggs.

Anderen, waaronder een MMA-coach, een Olympisch zilveren medaillewinnaar, een voormalige wereldkampioen boksen en een arts in sport en lichaamsbeweging, zijn van mening dat vechtsporten veilig zijn voor kinderen.

De dood van een jonge kickbokser

De dood van de 13-jarige Anucha Thasako, die werd uitgeschakeld in een  kickboks wedstrijd in Thailand, heeft geleid tot hernieuwde druk op Thailand om kinderen te verbannen uit deze sport.

Een aantal dodelijke slachtoffers in de afgelopen jaren heeft de focus op professionele vechtsporten aangescherpt.

LEES OOK: Thais kickboksertje sterft na knock-out

De Schotse bokser Mike Towell, 25, stierf in het ziekenhuis nadat hij in september 2016 zwaar gewond was geraakt en de Engelsman Scott Westgarth stierf nadat hij ziek werd na een licht zwaargewicht gevecht in februari 2018.

In coma

De 41-jarige bokskampioen Adonis Stevenson, leed aan een “ernstig traumatisch hersenletsel” nadat de Canadees eerder deze maand in Quebec City knock-out werd geslagen. Hij ligt nog steeds in coma en zijn toestand is verslechterd.

Er zijn een aantal levensveranderende verwondingen als gevolg van boksen, zoals de hersenbeschadiging die Michael Watson opliep na een gevecht met Chris Eubank in 1991.

Hoofdbeschermers  hulp of belemmering?

In de meeste gesanctioneerde amateur-bokswedstrijden, met name die waarbij vrouwen en junioren betrokken zijn, dragen boksers hoofdbescherming tijdens sparren en wedstrijden.

Studies hebben aangetoond dat het niet dragen van hoofdbeschermers bij bokswedstrijden het risico van eventuele zware slagen naar het hoofd vermindert, maar verhoogt wel de kans op snijwonden in het gezicht.

Waarom dan toch hoofdbeschermers voor junioren?

Hij zegt dat het komt omdat de gevallen van knockouts bij het boksen voor minderjarigen al zeer laag zijn.

“Dan is het de afweging of het de moeite waard is om het lage aantal hersenschuddingen te verminderen, of om het risico op meer snijwonden te aanvaarden,” zegt hij.

Over Ron E

Bekijk ook

Nederlandse kickboksers in het voormalig oostblok benadeeld

In het voormalig oostblok lijk je als Nederlandse kickbokser gedoemd om te verliezen.

Jamal wil vechten: Rico poetst tanden en meet bloeddruk (column)

De kickboks fans zitten al een tijdje te wachten op heet nieuws, want wanneer komt Rico Verhoeven weer eens in actie.

Kun je Cardio Kickboksen gebruiken in de praktijk?

De verbazingwekkende voordelen van kickboksen voor vrouwen

Nog nooit eerder is kickboksen zo populair geweest als nu, ook onder de vrouwen. Ontdek ...