Dood 13-jarige Muay Thai vechter: ‘IFMA komt met verklaring’ – Vechtsport Info
Home / Nieuws / KICKBOKS & MUAY THAI NIEUWS / Dood 13-jarige Muay Thai vechter: ‘IFMA komt met verklaring’

Dood 13-jarige Muay Thai vechter: ‘IFMA komt met verklaring’

Schokkend: 13-jarige kickbokser overlijdt na heftige knock-out

Naar aanleiding van het overlijden van de 13-jarige muay thai vechter uit Thailand, ontstond een discussie dat dit soort gevechten in Thailand gestopt zou moeten worden. De M.O.N. (Muay Thai Organisatie Nederland) sluit zich aan bij deze verklaring en vraagt zich af hoe het is gesteld met de Muay Thai jeugd in Nederland.

Anucha Thasako was pas 13 jaar en had sinds zijn 8ste levensjaar al meer dan 170 partijen gedraaid om geld te verdienen voor zijn familie. Hij overleed twee dagen na zijn laatste gevecht aan een hersenbloeding. Hij vocht zonder hoofdbescherming.

Onderdeel van de Thaise cultuur

Voor veel kansloze jongeren in Thailand zijn dit soort gladiator gevechten de enige mogelijkheid om wat geld te verdienen voor hun familie. Ondanks het tragisch overlijden van  Anucha vindt een deel van de conservatieven in Thailand dat deze sport niet gereguleerd moet worden omdat het een onderdeel is van de Thaise cultuur. Toch komt met het overlijden van Anucha langzaam het besef bij een deel van de Thaise bevolking dat de Thaise overheid moet ingrijpen.

IFMA (de internationale Muay Thai organisatie) liet vorige week middels een verklaring weten hoe zij denken over de huidige stand van kind gevechten in Thailand. IFMA betreurt het tragische en vroegtijdig overlijden van Anucha Thasako, een jongeman die nog een heel leven voor zich had.

Schokkend: 13-jarige kickbokser overlijdt na heftige knock-out

LEES OOK:

13-jarig kickbokser overlijdt na knock-out

 

Regels zijn er niet voor niets

“IFMA heeft jarenlang gevochten tegen professionele kindergevechten die in het verleden vaak voorkwamen in Thailand. Internationaal zijn alle IFMA-federaties verplicht om zich te houden aan de IFMA en IOC goedgekeurde regels en voorschriften, aangepast voor jongeren. De 2018 Jeugd Wereldkampioenschappen die in Thailand werden gehouden, dienen als bewijs dat landen zoals Australië, Rusland, Frankrijk, Marokko en anderen, teams sturen die zich aan de regels houden van hun sportministerie en/of het NOC.”

“IFMA protesteert al lang tegen het gebrek aan regulering in Thailand, waar jongeren zonder professionele bescherming in professionele Muay Thai in alle leeftijdscategorieën mogen deelnemen aan dezelfde regels als volwassen boksers. Dit op zichzelf is niet alleen gevaarlijk, het vormt een permanente bedreiging voor de belangrijkste troeven in het leven, onze jeugd. Daarom heeft Thailand een slecht beeld geschapen van gladiatorengevechten in naam van Muay Thai.”

De hele verklaring van IFMA is hier na te lezen.

Bekijk ook

Muaythai, ultieme training voor lichaam en geest

Afbeelding van abdurraouf ramesh abdullah via Pixabay Heb je ooit een te dikke Muaythai-vechter gezien? ...

Chico Martinez: “Ik maak niet weer dezelfde fout!”

Tijdens Enfusion in Eindhoven staat een knaller van een veteranen gevecht op de rol

Olympisch Muay Thai Gala in Nederland

The Art of Muay Thai, Eersel (foto: Mike Tomale) Zaterdag 30 november 2019 organiseerden Tiger ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page