Gebruik stimulerende middelen bij amateur vechtsporters neemt toe! - Vechtsport Info
Home / Columns / Gebruik stimulerende middelen bij amateur vechtsporters neemt toe!

Gebruik stimulerende middelen bij amateur vechtsporters neemt toe!

Het gebruik van steroïden bij amateur vechtsporters is een doorn in het oog!

Je herkend het vast wel, je staat na een heftige training in de kleedkamer van je gym, en je trainingsmaat lijkt totaal niet vermoeid. Bovendien lijkt zijn spiermassa droog maar toch toe te nemen, bedrog of gebruik van verboden middelen? Je zult verbaast zijn hoe vaak er niet alleen in de professionele vechtsport, maar juist bij de amateurs naar verboden middelen wordt gegrepen.

Men wil vaak geen oordeel vellen maar het irriteert wel

Het gebruik van verboden stimulerende middelen is zo oud als de weg naar Rome, en er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het gebruik. De wat oudere vechtsporter kan het gebruiken om toch mee te kunnen blijven komen, terwijl de jongere generatie vaak het gebruik benut om hoger op te komen. Wij krijgen met enige regelmaat mails met de vraag of wij deze topic eens onder de aandacht willen brengen. Een van de mails kwam van een amateur vechtsporter die in de A klasse vecht. Hij mailde ons met het volgende verhaal; “Hoi ik wilde even kwijt dat er bij mij op de sportschool veel testosteron wordt gespoten, en dat vechters van onze gym met deze middelen de ring in gaan”. “De reden dat ik jullie mail is deze, ik ben zelf geen gebruiker en wil niet oordelen, maar hoe staan jullie als vechtsport website hier tegenover”?

Controle is niet makkelijk

Aangezien wij als website wel vaker mails krijgen met vechtsport gerelateerde zaken, tips of andere zaken willen wij oogkas oordeel vellen. Echter is het gebruik van verboden middelen wel kwalijk te noemen. Maar wat kan men er aan doen, er is geen controle op. Bij (amateur) gala’s is er nog geen echte controle mogelijk. En wie zou dat moeten doen? De ringarts, een controlerende instantie? Een feit is dat het gebruik een vechter verschillende voordelen kan geven, ook in het amateur circuit. En als er toch geen controle is, kun je eigelijk gewoon je gang gaan.

Praktijk voorbeeld en oneerlijke concurrentie

Eerder dit jaar was er een amateur gala ergens in den lande waarvan gezegd wordt dat er een partij plaatsvond tussen twee vechters waarvan een overduidelijk aan de verboden middelen had gezeten. Nodeloos te zeggen dat de “valsspeler” de partij won. Achteraf schepte de winnaar tegen diverse mensen op dat hij twee opiaten had gebruikt, een voor uithoudingsvermogen en de andere voor kracht. Maar zolang er geen echte controle op is zullen dit soort misstanden blijven bestaan.

Bekijk ook

Vechticoon Eddie Alvarez staat open voor UFC of Bellator

Vechticoon Eddie Alvarez staat open voor UFC of Bellator

Eddie 'The Underground King' Alvarez is niet meer in actie geweest

Proud Boy mept knuppelende Antifa onderuit! ‘Superheld?’ (video)

Tijdens een demonstratie werd een van

'Puur racisme!' Boksicoon Mayweather als een hond behandeld

‘Puur racisme!’ Boksicoon Mayweather als een hond behandeld

Floyd Mayweather heeft de klus geklaard

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page