Home / Columns / Column: sommige vechters liegen over hun debuut in een andere vechtsport

Column: sommige vechters liegen over hun debuut in een andere vechtsport

MMA al olympische sport

Iedereen kent de aankondigingen wel, Jan X maakt zijn MMA-debuut tegen Karel X. Maar wat is een debuut en klopt het wel wat er wordt aangekondigd?

Het zal je maar overkomen, je staat in de ring of een MMA-kooi en verwacht een debutant tegenover je, maar achteraf blijkt dat deze al veel eerder een paar partijen heeft gedraaid. Geen fictie maar het komt in de praktijk vaker voor dan gedacht.

Zo werd ik laatst gewezen op een MMA-partij tussen twee vechters waarvan een internationaal al en flinke carrière achter de rug heeft. De tegenstander zou een debutant zijn, maar versloeg de ervaren vechter met vlag en wimpel. Beginners geluk of bedrog?

Andere naam

Nader onderzoek leerde dat de zogenaamde debutant (een ervaren kickbokser), al meerdere MMA-partijen had gevochten. Ik hoor u denken waarom is dat niet opgevallen, heel simpel men gebruikte een andere (valse) naam. Na wat speurwerk via social media en Youtube kwamen al heel snel MMA partijen naar boven met deze vechter en beelden liegen niet.

Zelfs een professionele website, in dit geval Tapology die de resultaten bijhoudt van MMA-vechters had deze vechter met de valse naam opgenomen. Men hanteert geen gezicht herkenning software dus bedrog is simpel. Een en ander speelde zich af in het lokale circuit, waar wel een internationale ster de moeite nam om het gevecht aan te gaan.

Wat is uw mening, moet het kunnen onder een andere naam ervaring op te doen en zich voor te doen als debutant?

 

Bekijk ook

Vechtsport sponsoren: ‘Wij zijn geen melkkoeien’

Onze redactie krijgt vaak de vraag van vechters, ouders of coaches of wij hen kunnen helpen in de zoektocht naar een sponsor.

VIDEO: Badr Hari kun je neerslaan maar hij komt altijd terug

Badr Hari is een van de meest succesvolle en gevreesde kickboksers, een vechter pur sang.

Kickboksen en MMA: De nieuwe Nederlandse generatie is hier

De vechtsport in Nederland zit flink in de lift, wat ooit werd gestart door grote namen als Ramon Dekkers, Peter Aerts, Ernsto Hoost en anderen lijkt een succesvol vervolg te hebben.