Sportorganisatie IBA gooit Nederlandse Boksbond eruit! 'Stelletje rebellen' Boks Nieuws
Boks Nieuws

Sportorganisatie IBA gooit Nederlandse Boksbond eruit! 'Stelletje rebellen'

Sportorganisatie IBA gooit Nederlandse Boksbond eruit! 'Stelletje rebellen'

De Internationale Boks-Associatie (IBA) heeft zondag boksbonden uit Nederland, Nieuw-Zeeland, Duitsland en Zweden geschorst vanwege hun lidmaatschap van een 'rebellerende' rivaliserende organisatie World Boxing.

Een groep met onder andere Amerika en het Verenigd Koninkrijk heeft vorige maand de oprichting aangekondigd van de World Boxing bond, met de Nederlander Boris van der Vorst als president. Dit is niet goed gevallen bij de IBA die het ene na het andere corruptie schandaal doormaakt.

IBA melde dat Nieuw-Zeeland, Duitsland, Nederland en Zweden werden geschorst vanwege hun deelname aan een ‘rebellerende’ boksorganisatie, maar kan worden teruggedraaid als zij er alsnog uitstappen.

Maak het ongedaan

Deze moeten ook een verklaring op hun officiële websites plaatsen waarin ze expliciet veroordelen dat er pogingen worden ondernomen om een alternatieve internationale boksfederatie op te zetten.

Volgens de IBA is ook de Tsjechische federatie geschorst na het organiseren van een toernooi waaraan Amerikaanse boksers konden deelnemen. Liberia en Equatoriaal-Guinea zijn geschorst omdat zij geen jaarverslag hebben ingediend.

Zware chantage

De federaties van IJsland en Ierland hebben alsnog jaarverslagen ingediend nadat maatregelen tegen hen waren ingezet. De IBA zegt dat boksers en officials van geschorste nationale federaties deel mogen nemen aan toernooien die door de IBA zijn goedgekeurd.

Er was geen direct commentaar vanuit World Boxing over hoeveel landen toegetreden zijn tot hun organisatie. De plaats van boksen in de Olympische Spelen na de Spelen van volgend jaar in Parijs is onzeker, omdat de sport niet op het initiële programma staat voor Los Angeles 2028.

Met wachtende hervormingen van de Internationale Olympische Commissie (IOC). De IBA is in 2019 door IOC geschorst en ouitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen van Tokio 2020 en kwalificatietoernooien voor Parijs 2024.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws