DOEN: Waarom zwemmen goed is voor vechtsporters - Vechtsport Info
Home / Tips & Meer / DOEN: Waarom zwemmen goed is voor vechtsporters

DOEN: Waarom zwemmen goed is voor vechtsporters

Door zwemmen op te nemen in je trainingsroutine, geef je je lichaam niet alleen een welverdiende pauze, maar krijg je ook een aantal geweldige gezondheidsvoordelen.

Zwemmen maakt herstel minder zwaar

Trainen in vechtsporten daagt je lichaam uit en een prachtige manier om te ontspannen is zwemmen. Als je een blessure hebt en high-impact oefeningen moet vermijden, biedt zwemmen een geweldig low-impact alternatief.

In tegenstelling tot sporten die meer schade aan helende verwondingen kan aanrichten, dient water als een kussen voor je gewrichten en botten.

Zwemmen verbetert je cardio

Zwemmen is een geweldige cardiovasculaire activiteit, maar er is een verschil tussen de twee hoofdtypen zwemmen: aerobe en anaërobe. Doorgaans valt een continu zwemmen van meer dan vijf minuten onder deze categorie.

Zwemmen verhoogt ook je melkzuurdrempel. Dit betekent dat intens zwemmen op korte afstanden je spieren kunnen conditioneren voor het raken van de pads of bokszak bijvoorbeeld bij kickboksen.

Zwemmen bouwt je uithoudingsvermogen op

Alle atleten hebben uithoudingsvermogen nodig, en vechters zijn niet anders. Zonder uithoudingsvermogen zou je nooit in staat zijn om repetitieve bewegingen gedurende langere tijd uit te voeren.

Zwemmen helpt bij het opbouwen van uithoudingsvermogen, vooral als je langere periodes zwemt in langzamer tempo.

Zwemmen maakt je sterker

Zwemmen is ook een matige vorm van weerstandstraining. Als je zwemt, duw je je lichaam door water met behulp van al je spieren. Omdat je elke spier in je lichaam gebruikt, word je overal sterker.

Deze praktische kracht gaat over naar vechtsporten zoals MMA of Braziliaans Jiu-Jitsu, waar je die kracht nodig hebt om te verdedigen of aan te vallen op de grond.

Zwemmen verhoogt je longcapaciteit

Zwemmen leert je hoe je je ademhaling kunt beheersen. In vechtsporten, als je je ademhaling niet goed beheert, kun je het tijdens je trainingssessies uiteindelijk langer volhouden. Goede ademhalingstechnieken daarentegen verhogen de manier waarop je lichaam zuurstof gebruikt.

Bekijk ook

Chaos breekt uit bij MMA-wedstrijd nadat vechter publiek uitdaagt

Chaos breekt uit bij MMA-wedstrijd nadat vechter publiek uitdaagt

Bellator MMA-bantamgewicht vechter Danny Sabatello won gisteravond.

Sensatie! Heftige spinning back kick knock-out in China

Sensatie! Heftige spinning back kick knock-out in China

Aerdake Apaer had een geweldige manier om zijn eerste MMA-overwinning te behalen.

MMA-ster Brendan Loughnane vecht zich ondanks brute oogblessure naar PFL finale

1 Miljoen! MMA-ster vecht zich ondanks brute oogblessure naar PFL finale

Brendan Loughnane vocht zich gisteravond door een brute oogblessure om door te gaan naar $ 1 miljoen winner-take-all PFL-play-offs.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page