Kickboksen ook goed voor onze jongeren! - Vechtsport Info
Home / Regio nieuws Groningen / Kickboksen ook goed voor onze jongeren!

Kickboksen ook goed voor onze jongeren!

Veel onderwijsinstellingen in het Noorden van het land zien nog steeds niet de toegevoegde waarde van het kickboksen voor hun leerlingen. Kickboksen wordt nog steeds geassocieerd met geweld of criminele types. De tijd heeft echter niet stilgestaan en dankzij de vele goed voorbeelden die heden ten dage bijdragen aan de positieve uitstraling van deze vechtsport, onder andere Remy Bonjasky en Rico Verhoeven, lijken de Noordelijke onderwijsinstellingen niet mee te gaan met hun tijd.

Tieners trainen veilig en verantwoord bij Spartan Fights (foto: Cor Bleker)

Cliché

Toch word bijvoorbeeld op verschillende Rotterdamse scholen al meer dan 10 jaar boksen gegeven in het basisonderwijs. Ton Dunk, bondscoach van het Nederlands damesteam boksen en trainer-coach van de topgroep van boksvereniging Van ’t Hof: “Het gedrag van de kinderen wordt op deze wijze van alle kanten gecorrigeerd en ze gaan zich na verloop van tijd ook daadwerkelijk beter gedragen. Nederlanders, Marokkanen, Turken, Surinamers: alles loopt bij ons probleemloos door elkaar heen en gaat op een respectvolle manier met elkaar om. Het is een cliché, maar sport verbroedert echt!”

Ook op het Schravenlant Lyceum in Schiedam wordt naschools gekickbokst in de vorm van een project van de gemeente Schiedam om kinderen meer te laten bewegen. Het is dus niet zo dat alle scholen afwijzend staan tegenover het concept vechtsport. De scholen kunnen de ontwikkeling die het kickboksen doormaakt niet ontkennen. Het AD schreef al dat het aantal kickboksers ieder jaar groeit. Waarom dan het kickboksen niet omarmen als middel? Er zijn duidelijke richtlijnen voor het kickboksen voor jongeren en de media benadrukt steeds meer de toegevoegde waarde van het kickboksen.

Wetenschap

Er wordt veel onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de waarde van vechtsport voor jongeren uit krachtwijken en vechtsport in de jeugdzorg en speciaal onderwijs. Waarom zou kickboksen dan geen toegevoegde waarde hebben voor het reguliere onderwijs?
Bewegingswetenschapper, prestatiepsycholoog, A&O-psycholoog in opleiding en leraaropleider kickboksen drs. Erik Hein deed onderzoek en schreef in 2017 ‘Kickboksen als Pedagogisch trefspel’. Daarin geeft hij ook aan dat kickboksen zowel middel als doel is. In zijn boek ‘De kick van kickboksen – kickboksen in het onderwijs” geeft Hein aan dat Kickboksen een positieve effecten heeft op fitheid en gezondheid, weerbaarheid en maatschappelijke participatie van jongeren.

Het kickboksen evolueert en wordt tegenwoordig in vele vormen aangeboden die helemaal los staan van de wedstrijdvorm. Geen sparren en geen vechten in de ring. Het zijn juist die positieve aspecten uit het kickboksen, zoals lenigheid, conditie en kracht, die als middel dienen om bijvoorbeeld te streven naar een gezondere levensstijl, een verbeterde motoriek, agressieregulatie, meer respect voor elkaar krijgen en het opbouwen van zelfvertrouwen in een omgeving waar normen en waarden gelden. Allemaal aspecten die onze jeugd heden ten dage goed kan gebruiken.

Bert Toisuta met een van de Spartan Teens (foto: Cor Bleker)

Kinderen en tieners trainen veilig en verantwoord

Een van de kickboksscholen in Nederland die op een verantwoorde manier met de jeugd omgaat is Spartan Fights (Groningen – Oss). Zij houden zich binnen het Spartan Fights concept aan de voorschriften die gelden volgens De Vechtsport Autoriteit (geassocieerd lid van NOC*NSF), zoals het niet slaan of schoppen op het hoofd bij kinderen. Verantwoord en respectvol met elkaar omgaan en veiligheid heeft bij deze gestructureerde en gecertificeerde k-1 kickboksschool de hoogste prioriteit.

“Een van de redenen van toenemende agressie op straat en de drempelvorming voor de jeugd is mogelijk dat er weinig structuur wordt geboden bij veel kickboksscholen. De jeugd denkt bij voorbaat al dat ze met geweld en agressie krijgen te maken als ze zich inschrijven bij een kickboksschool.” Dat vindt oprichter Bert Toisuta van Spartan Fights. “Dat zou dus ook de oorzaak kunnen zijn dat het scholen in het onderwijs nog steeds niet happig zijn op kickboksen als onderdeel van bijvoorbeeld lichamelijke opvoeding. Terwijl het juist heel belangrijk is voor onze jeugd dat ze binnen de regelgeving van justitie en de Vechtsport Autoriteit met respect met elkaar moeten kunnen sporten, op school én bij de kickboksschool.”

Bekijk ook

Koekoek! Vechter in 10 sec KO door superstoot (video)

Koekoek! Vechter in 10 sec KO door superstoot (video)

Een verrassende superstoot

Deontay Wilder daagt Anthony Joshua officieel uit voor gevecht

Deontay Wilder daagt Anthony Joshua officieel uit voor gevecht

Ondanks de opdracht om het op te nemen tegen Andy Ruiz Jr.

Geen Rico of Badr! Dan geven ze geen fuck om je in Nederland

Het kickboksen is toonaangevend

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page