Waarom zijn de sportschool prijzen zo gedaald? Nieuws
Nieuws

Waarom zijn de sportschool prijzen zo gedaald?

Waarom zijn de sportschool prijzen zo gedaald?

The price is right: de devaluatie van sportschoolcontributie prijzen.

Wat dacht je? Alweer een Engels stuk? Nee hoor maar een duidelijk gezegde. Vrij vertaald: je krijgt waar je voor betaald. Het is al jaren aan de gang: de devaluatie van de prijzen voor de sportschoolcontributie.

Tegenwoordig kan je al voor €15 tot €20 per maand een gevechtssport beoefenen. Wat dacht je van de kwaliteit? Hoeveel mensen bezoeken deze lessen? Welk deel word gesponsord door de lokale overheid?

Waarom zijn de sportschool prijzen zo gedaald?

Wij willen mensen aan het sporten krijgen

Veel goedwillende mensen zetten zich met hart en ziel in voor dit doel. Veel kunnen maar moeilijk kwaliteit leveren. Het gebrek aan eigen kennis, bijscholing of tijd is een belangrijk gegeven. Deze goedwillende mensen doen het er naast hun dagelijkse werk bij. Het is hun hobby en niet hun hoofdinkomen.

Goed bedoeld natuurlijk, maar het gaat te koste van de leskwaliteit. Is het iemand opgevallen dat er veel meer kickboxing scholen (weinig Thaiboxing scholen omdat je dan een stevig referentie kader in thailand hebt) zijn bijgekomen in de afgelopen jaren? Wel eens afgevraagd waarom? De verklaring is simpel: iedereen kan zo’n school openen, zelfs met (of zonder!) de geringste basiskennis.

Het is anders in de traditionele sporten

Daar valt de eerste de beste charlatan door de mand omdat hij/zij moet voldoen aan een stevig pak basis kennis voor een zwarte band. Basiskennis die je wel kan controleren via een geschreven referentie kader. Er zijn boeken genoeg die je na kan slaan. Mijn boeken over het kickboxing worden in Nederland zelden opengeslagen. Vreemd toch?

Maar laten we eens eerlijk zijn. Iemand traint 3x per week anderhalf uur. Dat is 4,5 uur in de week. Gemiddeld 18 uur in de maand. Er word 20 euro betaald. De les kost maar 1,11 Euro per keer. Dit bij een zaalhuur van ongeveer 20 Euro per keer. Je hebt meer dan 20 leerlingen nodig om alleen het uurtarief te dekken. Moeten ze wel allemaal komen. Feit is dat je meer dan 40 – 60 leerlingen moet hebben om in ieder geval de maandhuur te betalen. Dan blijft er niets over voor je materialen-aankoop of iets voor jezelf.

Wat is een redelijke prijs voor kwaliteit?

Wanneer de leraar ook belasting moet betalen zou dit minimaal 72 Euro per maand moeten zijn. Indien dit niet het geval is kunnen goede lessen geleverd worden voor minimaal 40 Euro per maand. Nu kan de leraar ook wat materiaal aanschaffen en misschien zelfs koffie kopen.

Maar goed welke trainer durft dit nog? Juist hij/zij die weten en overtuigd zijn dat ze kwaliteit bieden.

Ingezonden door: Arnaud van der Veere

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws