Vechtsport als middel tegen Alzheimer? Stimuleer uw hersenen door vechtsporten! Nieuws
Nieuws

Vechtsport als middel tegen Alzheimer? Stimuleer uw hersenen door vechtsporten!

Vechtsport als middel tegen Alzheimer? Stimuleer uw hersenen door vechtsporten!

De 5 manieren waardoor vechtsporten uw hersenen sneller laten werken!

Recente studies tonen aan dat we, wanneer wij ouder worden, ook onze hersenen dat doen, en in sommige gevallen zoals met Alzheimer sneller dan dat de persoon ouder wordt. We beginnen uiteindelijk onze herinnering en geheugen te verliezen, en geleidelijk de uitvoerende functies van onze hersenen te verliezen. We hebben gezien wat er gebeurt met onze grootouders en onze andere oudere familieleden - hun hersenen worden ouder en verslechteren door gebrek aan stimulatie.

Maar ander onderzoek bewijst dat het mogelijk is om deze achteruitgang te voorkomen. Een stimulerende omgeving, zoals in een vechtsport omgeving, kan nieuwe ondersteunende cellen in je hersenen creëren. Daardoor moet je lichaam oefenen.

Dus, in plaats van toe te geven aan de Moeder Natuur, kunnen we het onvermijdelijk tegengaan door de vechtsporten te beoefenen.

1) Omdat je iets nieuws leert

Wanneer u een vechtsport les bijwoont, wordt u blootgesteld aan nieuwe technieken die uiteindelijk deel uitmaken van uw repertoire. Je oefent ze meerdere malen in de les en oefent ze zelfs na de les. Als je blootgesteld bent aan al deze technieken, doen je hersenen dubbel werk.

Dit heet ook cumulatief leren of het verbinden van informatie. Door continu door te gaan met cumulatief leren, tonen studies aan dat u uw geheugen, sequentiële leerproces en taal ook kunt scherpen.

2x BJJ Wereldkampioen Teco Shinzato legt technieken uit aan zijn studenten bij Evolve MMA.
2x BJJ Wereldkampioen Teco Shinzato legt technieken uit aan zijn studenten bij Evolve MMA.

2) Omdat we notities maken

Niets stimuleert je brein meer dan constant aan het werken zijn, zelfs als je niet op training bent. Grote denkers zoals Leonardo da Vinci droegen altijd notitieblokken bij zich om ideeën en schetsen neer te zetten. ONE Lightweight World Champion en BJJ Black Belt Shinya Aoki staat er ook bekend om technieken, beste prestaties en trainingsstrategieën op te schrijven.

Hoewel het niet nodig is, dragen veel vechtsportstudenten hiervoor notitieboekjes. Notities stimuleert constant denken en geheugen opbouw. Deze trainen niet alleen uw technische kennis, maar verbeteren het ook.

Naast lichtgewicht wereldkampioen is Shinya Aoki ook een BJJ en Judo Black Zwarte bander.
Naast lichtgewicht wereldkampioen is Shinya Aoki ook een BJJ en Judo Black Zwarte bander.

3) Omdat we het probleem oplossen

Degenen die vechtsporten beoefenen kennen al te goed de hoeveelheid probleemoplossing die nodig is in elke les. Of het nu gaat om technieken tijdens het sparren of om na te denken over welke tactieken tegen sparringpartners moeten gebruiken, werken krijgskunstenaars zich vaak probleemoplossend.

Om problemen op te lossen, gebruiken onze hersenen hersenplasticiteit, de vorming van nieuwe verbindingen die optreden als we nieuwe informatie opnemen. Als u dat doet, houdt u in gedachten dat u analytisch denkt.

Muay Thai World Champion Nonthachai Sit-O staat bekend om zijn mooie techniek.
Muay Thai World Champion Nonthachai Sit-O staat bekend om zijn mooie techniek.

4) Omdat we ambidextrous moeten zijn

Wellicht een moeilijk woord ambidextrous, maar de definitie staat voor, hij die beide handen even goed kan gebruiken.

In Braziliaanse Jiu-Jitsu is het vaak nodig dat u technieken gebruikt met beide zijden van het lichaam. Ongeacht of u links of rechtshandig bent, is het sterk en technisch aan beide kanten zijn zeker een extra voordeel. Dit is vooral belangrijk wanneer u wedstrijden vecht omdat u nooit weet uit welke hoek een concurrent kan komen.

Hoe meer ambidextrous je bent, hoe actiever en alert je geest is. Ambidextrous dwingt je geest om dubbel te werken, vooral als het aan de "zwakke kant" werkt.

BJJ World Champion en ONE Superstar Bruno Pucci oefent op zijn stoten bij het Evolve MMA Fighters Programma.
BJJ World Champion en ONE Superstar Bruno Pucci oefent op zijn stoten bij het Evolve MMA Fighters Programma.

5) Omdat we moeten strategiseren

Hoe langer je gevechtssporten beoefent, hoe beter wordt je strategieën en vaardigheden worden. Je wordt meer bewust van hoe je de sterke en zwakke punten van je tegenstander kan analyseren en hoe je ze tegen hem kunt gebruiken. Dit is vooral belangrijk bij sparring, als alles wat je hebt, is jouw strategie en je repertoire van technieken tegen je tegenstander uit te spelen

Door te strategiseren verbetert u niet alleen uw logische denken maar stimuleert u ook de visuele (rechts) en mondelinge (linker) delen van uw hersenen. Je moet ook focus en concentratie hebben, die de hersenactiviteit verder verbeteren.

Onthoud, hoe meer je je hersenen uitdaagt, des te minder kans dat het zal verslechteren. Door middel van vechtsport kun je jezelf voortdurend testen en je geest ontwikkelen om grotere en complexere vaardigheden uit te voeren. Er is geen twijfel dat vechtsporten de sleutel zijn om onze gedachten alert te houden, waardoor we de kracht krijgen om nieuwe vaardigheden voor de toekomst te overwinnen.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws