Home / Nieuws / Vechtsport Autoriteit kondigt nieuwe regels en veranderingen aan

Vechtsport Autoriteit kondigt nieuwe regels en veranderingen aan

Wij spraken met de Vechtsportautoriteit over het streven naar een gereguleerde, veilige, gezonde en goed georganiseerde vechtsportsector!

Vandaag kondigde de Nederlandse Vechtsportautoriteit via een persbericht enkele nieuwe regels en wijzigingen aan voor 2019. Zo zullen alle vechtsportbonden met één landelijke promotorlicentie gaan werken, maar er is meer.

“Per januari 2019 zullen alle vechtsportbonden met één landelijke promotorlicentie gaan werken. Dit is een belangrijk onderdeel in het samenwerkingsconvenant tussen de VA en de vechtsportbonden. “

De nieuwe promotor licentie is in het leven geroepen om uniformiteit in het verlenen van licenties te creëren.

LEES OOK: Vechtsport evenementen afgelast na dreigingen

Zware toetsing

De Vechtsport Autoriteit attendeert promotors van evenementen er op dat veel gemeenten bij vergunningverlening voor evenementen, de wet Bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur (Bibob) toepassen.

Bibob is een proces wat minimaal drie tot vijf maanden in beslag neemt, zo wordt er getoetst waar de geldstromen vandaan komen, maar ook de personen waar de promotors mee samenwerken, inclusief sponsoren, worden onder de loep genomen.

Uniforme promotor licentie

Per januari 2019 zullen alle vechtsport bonden met één landelijke promotor licentie gaan werken. Dit is een belangrijk onderdeel in het samenwerkingsconvenant tussen de VA en de vechtsportbonden.

Tot op heden was er geen éénduidigheid was over de promotor licenties in Nederland. Elke bond had zo zijn eigen regels en voorwaarden die aan promotors werden gesteld. Met de introductie van één landelijke promotor licentie moet dit tot het verleden gaan behoren.

Leeftijdsgrens MMA wedstrijden

Vanaf 2019 zijn MMA wedstrijden toegestaan vanaf 16 jaar. In het verleden bleek er weinig animo voor MMA-wedstrijden onder de 18 jaar. Op initiatief van verschillende MMA-experts uit de vechtsportsector is er gezamenlijk gekeken naar een veilige vorm om jeugd onder de 18 jaar kennis te laten maken met MMA-wedstrijden, uiteraard zonder hoofdcontact.

In 2018 heeft Vechtsport Autoriteit enkele proefwedstrijden toegestaan, daar is vooral vanuit medische oogpunt en veiligheid naar gekeken. Voor jeugd onder 16 jaar zijn MMA-wedstrijden niet toegestaan. MMA wedstrijden voor 16- en 17-jarigen zijn vanaf 2019 toegestaan via bepaalde regels. Klik hier om deze te bekijken.

Digitale Fightpassport & tuchtrecht

Vanaf januari 2019 zijn alle bonden eraan gehouden om het Fightpassport toe te passen. Het Fightpassport is een digitaal systeem in een online Cloud, dat actief gebruikt gaat worden door de bonden en de ringartsen.

Daarnaast krijgt de vechter zelf ook een inlog in het digitale systeem om zijn actuele status en record te kunnen inzien. In het digitale Fightpassport is uiteraard volledig rekening gehouden met de nieuwe privacywetgeving die per 25 mei 2018 van kracht is.

Samenhangend met het Fightpassport zal er ook één gezamenlijk tuchtrecht gehanteerd gaan worden door alle bonden zodat er ook éénduidigheid komt in de schorsingen.

Licentiesysteem

De Nederlandse Vechtsportautoriteit heeft in samenwerking met haar commissie Kwaliteit en Licenties en NOC*NSF/ASK (Academie voor Sportkader) één licentiesysteem ontwikkeld om de full contact vechtsporten kickboksen, muay thaiboksen en mixed martial arts (MMA) kwalitatief nog sterker te maken en beter te reguleren.

Dit licentiesysteem moet er vanaf januari 2019 voor zorgen dat alle functies in de vechtsportwereld door deskundig opgeleide personen worden uitgevoerd. Dit gaat gelden voor trainers/coaches, scheidsrechters, juryleden en ringartsen.

LEES HIER: Het complete persbericht

De Vechtsport Autoriteit vervult een toezichthoudende en controlerende rol, en zal steekproefsgewijs controles uitvoeren.


Bekijk ook

Eikels: Zoontje (2) bekende UFC-vechter uit vliegtuig gezet

Cody Garbrandt, voormalig UFC-kampioen is zwaar pissed op Southwest Airlines. De vechter reisde met zijn ...

Vetzak: Bokser mist gewicht met 20 kilo, gevecht afgezegd

Khalid Baker is boos en goed ook, de bokser zag zijn gevecht vandaag in Australie ...

‘Mijn tijd zit erop’: Ontslagen UFC’er Overeem geeft verklaring

Alistair Overeem is niet langer onderdeel van de vechters stal bij de UFC. De Nederlandse ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page