VA-Keurmerk legt bom onder wedstrijd kickboksen! Nieuws
Nieuws

VA-Keurmerk legt bom onder wedstrijd kickboksen!

VA-Keurmerk legt bom onder wedstrijd kickboksen!

Sinds 1 september j.l. heeft de Nederlandse Vechtsportautoriteit de promotors verplicht
uitsluitend vechters van sportscholen te matchen die in het bezit zijn van een VA-keurmerk.
De VA beroept zich hierbij op het feit dat deze afspraak is gemaakt in 2017 met convenant-partners
(lees: alle bonden).

Toch valt deze verplichting nu koud op het dak van alle promotors en matchmakers die hun programma
niet meer rond kunnen krijgen. Enkele Gala’s zijn inmiddels gecanceld en een aantal staan op het punt
de stekker eruit te halen. Gaat de VA met deze maatregel niet veel te ver? Vechtsportinfo vroeg het aan
RINGS-promotor Milco Lambrecht, die jaarlijks 7 evenementen organiseert en net als iedereen tegen dit probleem aanloopt.

Gala's gecanceld

“Ik begrijp, en onderschrijf zelfs het belang van een keurmerk en dat is inderdaad al een lange tijd geleden aan de orde geweest, maar waar de VA aan voorbij gaat is dat er twee ‘Corona-jaren’ zijn geweest", zegt Lambrecht.

,,Sportscholen hebben ternauwernood kunnen overleven. Bijna de helft van hun leden is verdwenen en men probeert met man en macht alles weer op de rails te krijgen, nog even los van het feit dat er momenteel een enorme energiecrisis gaande is waarbij de kosten voor sportscholen soms wel met 30% (!) zijn gestegen."

Twee corona jaren

,,Een (dure) lerarenopleiding heeft even geen prioriteit gekregen. Dat de datum van 1 september nu zo hard wordt gesteld vindt ik echt een hele slechte zaak. Het zou de VA sieren als zij enige ruimte zouden geven. Zij zijn er toch voor om de sector op te bouwen? Met deze stringente houding wordt nu juist een heleboel kapot gemaakt", aldus Lambrecht.

Veel sportscholen hebben ook een aanvraag die in behandeling is. De VA heeft moeite om alles te verwerken. Logisch, gezien het enorme potentieel aan sportscholen, maar is de vraag ook niet relevant of de geaccrediteerde opleidingsaanbieders,SKMO en FOG de vraag momenteel wel aankunnen? Is de vraag wel afgestemd op het aanbod waarbij de verloren Corona-jaren in meegenomen zijn”

Het is duidelijk dat de vechtsportsector momenteel zeer onrustig is en de afstand met de VA alsmaar groter lijkt te worden, terwijl beiden toch hetzelfde belang zouden moeten dienen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws