Te zwaar? Gele kaart bij begin wedstrijd Nieuws
Nieuws

Te zwaar? Gele kaart bij begin wedstrijd

Te zwaar? Gele kaart bij begin wedstrijd

Sectie Ringcontactsporten FOG start nieuwe seizoen met een pilot. Vechter te zwaar dan volgt per direct een gele kaart. Het is na ‘vechters die zich op het laatste moment afmelden voor een gevecht’, de grootste ergernis bij het organiseren van wedstrijden en grotere evenementen (Gala’s): vechters die te zwaar op de weging verschijnen! Vaak komt men ermee weg omdat de tegenstander zich het rambam heeft getraind, kaartjes heeft verkocht en niet wil dat zijn voorbereiding voor niets is geweest. De te zware vechter wordt in feite beloond voor het schenden van de afspraak want hij of zij heeft waarschijnlijk geen strijd geleverd om het gewicht te halen. Daar moet nu eens verandering in komen volgens Milco Lambrecht die met zijn organisatie RINGS deel uit maakt van de Sectie Ringcontactsporten van de FOG.

Grote ergernis

“Zoals velen erger ik mij al jaren aan vechters die vrolijk naar de weging komen en dan soms kilo’s te zwaar op de weegschaal staan. De opmerkingen ‘de weegschaal klopt niet’, of ‘thuis woog ik toch echt lichter’ kan ik inmiddels wel dromen. Soms is men zelfs te beroerd om of te trainen omdat men ‘er al zoveel voor gedaan heeft’. De keuze wordt dan neergelegd bij de tegenstander in de vorm van ‘slikken of stikken’ en vaak sta je als promotor ook nog met je rug tegen de muur omdat die tegenstander veel kaarten heeft verkocht en dat je anders mensen moet gaan teleurstellen. Daar moet nu eens een einde aan komen en ik hoop dat de andere bonden dit initiatief gaan volgen”, aldus de promotor die inmiddels al ruim 30 jaar actief is in de Nederlandse vechtsportwereld.

Een wedstrijd begint bij de weging

Het was de bekende vechtsportcoryfee Dick Vrij die Lambrecht aan het denken zette. “Dick Vrij vocht onlangs met een van zijn vechters bij Glory. De tegenstander bleek 2,5kg (!) te zwaar te zijn en wilde nauwelijks moeite doen om af te trainen. Glory kwam wel met een geldboete, maar dat maakte volgens Dick Vrij weinig indruk. Iedereen wil, bij wijze van spreken, wel voor niets op zo’n podium vechten, dus met mindering op de gage tref je een vechter niet. "

SECTIE RINGCONTACTSPORTEN FOG START NIEUW SEIZOEN MET EEN PILOT TE ZWAAR? DAN WEDSTRIJD BEGINNEN MET EEN GELE KAART!

"Waar je een vechter wel mee treft is dat hij met een achterstand aan punten de partij moet beginnen. Een verliespartij doet meer pijn dan een geldbedrag. Ik vond dat Dick daar een goed punt had. Een wedstrijd begint immers bij de weging”.

Beginnen met een achterstand

Maar hoe moet de procedure dan nu gaan worden? Milco Lambrecht vervolgt; “Tegenwoordig worden de vechters op de dag voor de wedstrijd al gewogen. Iets wat op zich al vreemd is, maar gezien de commerciële belangen begrijpelijk. Als men dan te zwaar is moet men 1 uur de tijd krijgen om op het afgesproken gewicht te komen. Lukt dat niet, dan moet men op de dag van de wedstrijd voor het gala begint weer wegen. "

"Dat vinden vechters vaak niet leuk omdat het energie kost. Is men dan alsnog te zwaar en is het overgewicht acceptabel, dan gaat de partij gewoon door, maar de te zware vechter krijgt meteen bij aanvang een gele kaart (1 minpunt per jurylid). Een fikse achterstand dus. Die moet hij/zij eerst maar eens goed zien te maken”.

Schorsing voor langere tijd

Maar stel nu dat de te zware vechter daar niet aan mee wil werken? “Dan moeten er sancties volgen. Wij (SRC FOG) gaan die vechter dan schorsen en deze schorsing voordragen aan de Vechtsportautoriteit in de hoop dat de andere bonden deze schorsing overnemen. Het kan niet zo zijn dat als een vechter te zwaar op de weging verschijnt en geen zin heeft om met een achterstand te beginnen en dat hij of zij vervolgens niet komt opdagen. "

"Als men op het laatste moment niet vecht om medische redenen moet er een gedegen doktersverklaring komen en anders een flinke tijd schorsen. Deze rotte appels moeten uit de mand. Het is een probleem waar iedereen zich al jaren aan ergert en waar nu eens iets aan gedaan moet worden, anders blijft dit maar door etteren”.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws