Sijou John van de Spek over remake film Bruce Lee, dit mag niet gebeuren! - Vechtsport Info
Home / Nieuws / Sijou John van de Spek over remake film Bruce Lee, dit mag niet gebeuren!

Sijou John van de Spek over remake film Bruce Lee, dit mag niet gebeuren!

De film ‘Enter The Dragon’ zou opnieuw uitgebracht gaan worden door regisseur David Leitch. In het verleden zijn er gesprekken geweest binnen Warner Bros (film producenten) met Spike Lee en Brett Ratner om een dergelijke remake te regisseren. De zoektocht naar een waardige opvolger van Bruce Lee is hiermee ook een feit.

Standbeeld van Bruce Lee aan de Avenue of Stars in Hongkong (foto: Johnson Lau – Wikipedia)

Volgens het Nieuwsblad.be woont de nieuwe Bruce Lee in het Belgische Halle en heet Mark Stas. Sifu Mark is de grondlegger van het Wing Flow System en heeft al de nodige ervaring voor het grote scherm. Daarnaast zijn er genoeg look a likes te vinden op YouTube, zoals Abbas Alizada, de Afghaanse Bruce Lee en natuurlijk de jongere versie, de 7-jarige Little Dragon Kid Ryusei Lmai.

Toch is niet iedereen van mening dat een opvolger van Bruce Lee of remake van de film Enter the Dragon per se nodig is. Zo schreef iemand op de Facebookpagina Vechtsportliefhebbers: “Gewoon van afblijven. Er is maar één Bruce Lee en er zal nooit een tweede komen. Tenzij je clonen als optie beschouwd. Laat de legende met rust. We zagen het ook al bij The Karate Kid. De remake was bagger.”

Sijou van der Spek (foto: Mike Tomale)

Nederland

Maar vanuit Nederland kwam per e-mail een reactie op het artikel op Vechtsportinfo. Personal trainer, 7e Dan Kung Fu, Kickboksleraar A en promotor, Sijou John van der Spek, schreef: “ik ben zelf een Bruce Lee fan van het eerste uur. Wat betreft de nieuwe Bruce Lee is er niemand die deze man kan overtreffen en waarschijnlijk zal dit voorlopig ook niet gebeuren. Ik ben wel heel erg geïnteresseerd om eventueel in die film mee te doen. Heb wat film ervaring en heb in diverse films meegespeeld. Wat betreft mijn krijgskunst achtergrond heb ik ruim 53 jaar ervaring.” Reden genoeg dus om eens contact op te nemen met Sport en Opleidingsinstituut Kam Lung in het Zuid-Hollandse Heenvliet.

De 60-jarige Van der Spek,  founder (sijou) van het Kam Lung Pai Kung Fu, geeft aan dat hij nooit een kopie zou kunnen zijn of worden van Bruce Lee, ook door het ontbreken van een Zuid-Oost-Aziatische uiterlijk. Wel ziet hij voor zichzelf een filmrol weggelegd in de remake van Enter the Dragon, maar dan wel als leraar van Bruce Lee. “Een beetje als de Mister Miyagi uit The Karate Kid, alleen in mijn geval overstijgt de leerling (Bruce Lee) zijn leraar,” geeft Van der Spek glimlachend aan.

Geen onbekende

John van de Spek is geen onbekende in de vechtsportwereld. Naast het organiseren van internationale vechttoernooien sinds de jaren ’90 heeft hij zowat elke officiële vechtsportleiding in Nederland met succes gevolgd en is nog steeds lerende. Een kleine greep uit zijn repertoire: ABO recreatie leider A, LMA (Leraar martial Arts) via de FOG (2002, Utrecht), 7e Dan Kung Fu, Docent gevaarsbeheersing (2005, Eindhoven), Kickboksinstructeur A (2006, CIOS Heerenveen), Grappling (SKMO) en Muay Boran (2010, 11de Khan behaald in Thailand).

Naast zijn drukke leven als sportschoolhouder in Heenvliet is Van de Spek samen met zijn partner Mary Cheung actief op allerlei gebieden rondom Oosterse krijgskunst en vechtsport en hebben beide meegedacht aan de ontwikkeling van de Vechtsport Autoriteit (geassocieerd lid geworden van NOC*NSF). Van der Spek en zijn vrouw hopen dat de Vechtsport Autoriteit lang genoeg zal bestaan om alles wat ze doorvoeren ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. “Een idee laten landen is één. Het controleren en er daadwerkelijk consequenties aan verbinden is twee,” geeft Van der Spek te kennen.

John van der Spek met zijn partner Mary Cheung voor hun sportcentrum in Heenvliet (foto: Mike Tomale)

Of Sijou John van der Spek de rol van Bruce Lee op zich kan nemen, dat is niet aan ons om over te oordelen. Wel is het zo dat deze Nederlander, die zowat de belichaming is van de Oosterse krijgskunst en vechtsport in ons land, een rol verdient in een dergelijke film, mogelijk achter de schermen als coördinator van de stunts en/of choreografie van de gevechten. Waarschijnlijk is dit ook niet het laatste wat we zullen zien of horen van deze martial-arts expert.

Bekijk ook

Sitthichai en Allazov door naar ONE World Grand Prix finale

Sitthichai en Allazov door naar ONE World Grand Prix finale

Doping levensgevaarlijk! ‘Vechtsportautoriteit haalt uit’

Doping is en elke sport aanwezig en de bestrijding is niet altijd even eenvoudig.

‘Ik sloop hem!’ Holzken belooft Rus pak slaag

Nieky Holzken maakt op 26 maart zijn terugkeer naar de ONE kickboksring

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page