Regels voor contact naar het hoofd onder 18 jaar bij training Nieuws
Nieuws

Regels voor contact naar het hoofd onder 18 jaar bij training

Regels voor contact naar het hoofd onder 18 jaar bij training
Regels voor contact naar het hoofd onder 18 jaar bij training

Bij de jeugd onder de 18 jaar is sinds 1 januari 2020 geen contact naar het hoofd meer toegestaan in kickboks-, thaiboks- en mma-wedstrijden.

Echter is er nooit uitspraak gedaan hoe het zit met trainingen bij de jeugd in dezelfde leeftijds categorie. De Vechtsportautoriteit (VA) die destijds de regels invoerde maakte maandag bekend hoe daar mee om te gaan.

Onder het mom van een advies geeft de VA te kennen dat contact naar het hoofd tijdens trainingen beter gereguleerd moet worden. "Sinds 1 januari 2020 zijn in kickboks-, thaiboks- en mma-wedstrijden bij de jeugd tot 18 jaar geen technieken naar het hoofd toegestaan," aldus de VA op haar site.

Keurmerk

"De invoering van het Keurmerk Vechtsportautoriteit in 2021 brengt hier verandering in. Daarom heeft de VA een advies opgesteld voor het trainen met minderjarigen."

"Bij training van minderjarigen is de norm: niet stoten of trappen tegen het hoofd. Jeugd vanaf 16 jaar mag echter worden voorbereid op wedstrijddeelname in de volwassen categorieën. Dit kan d.m.v. spelvormen en het leren ontwijken en blokken van technieken naar het hoofd. "

Flink wat commotie

"Dit vergroot hun weerbaarheid als zij 18 jaar oud zijn en onder de regels voor volwassenen gaan vechten. De trainer heeft de verantwoordelijkheid deze richtlijn te vertalen naar de praktijk op een wijze die de gezondheid van de minderjarige sporter centraal stelt."

De regeling van het niet toestaan van contact naar het hoofd bij wedstrijden bracht nogal wat commotie teweeg bij sporters en sportscholen. Een groot aantal week dan ook uit naar het buitenland om wedstrijden te blijven vechten. Een van de redenen was dat jeugdvechters anders de aansluiting met leeftijdsgenoten zouden missen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws