Home / Nieuws / Onderzoek jongeren: Positievere keuzes door vechtsporten

Onderzoek jongeren: Positievere keuzes door vechtsporten

Dat vechtsport goed voor je is staat buiten kijf, dat het mee helpt aan een positieve kijk op het leven is minder bekend.
Foto: Pixabay

Dat vechtsport goed voor je is staat buiten kijf, dat het mee helpt aan een positieve kijk op het leven is minder bekend.

Een onderzoek wat reeds in 2018 verscheen laat zien dat jongeren door het beoefenen van kickboksen, mixed martial arts en muay thai, in het leven positievere keuzes maken. Onder de titel “Vechtsport verleidt jongeren tot het maken van positieve keuzes” is dan ook een onthullend onderzoek samengesteld.

Onderzoekers Tara van den Berg, Marian ter Haar, Minke van der Kooi en Maike Kooijmans van het Kennisnetwerk Vechtende Jongeren onderzochten het effect welke vechtsporten hebben op jongeren. Het blijkt dat kickboksen, mixed martial arts en muay thai vooral populair zijn bij jongeren in achterstandssituaties. Een doelgroep die vaak als minder sociaal vaardig wordt bestempeld.

De trainer als spil

“Vechtsport scholen bieden hen de kans om positieve ervaringen op te doen, die zij niet (genoeg) krijgen in het leven thuis, op school of op straat. De vechtsportschool is voor hen als een tweede thuis waar ze een ander, positiever perspectief kunnen ontwikkelen op zichzelf en hun omgeving. Met de trainer als de sleutelfiguur, “melden de onderzoekers.

LEES HIER >> Meer over het onderzoek jongeren en vechtsporten

De trainer wordt in de meeste gevallen gezien als motivator en educator. Zo staan bij de vechtsporten normen, waarden en respect voor elkaar hoog in het vaandel, wat een op een over te brengen is naar het leven in de maatschappij. “Er wordt op de vechts sportschool geleerd hoe om te gaan met emoties, zowel positieve als negatieve. De trainer zorgt voor een veilige omgeving waarin dit kan en de leerlingen voelen zich hiervoor thuis.

Bekijk ook

Vechtverbod voor Kickboksers en MMA-vechters met tatoeages

De UFC, GLORY Kickboxing en ONE FC investeren zwaar in het aansluiten van nieuwe landen waaronder China

Shooto: Duane van Helvoirt verslaat Takeshi Inoue in Tokio

Duane van Helvoirt versloeg vandaag, 15 juli de Japanse veteraan Takeshi Inoue in de Korakuen ...

Judo steeds vaker gezien als basis voor de Mixed Martial Arts

MMA-vechter in kritieke toestand na te zijn neergeschoten

De Engelse media melden dat Paul Allen een voormalig MMA-vechter bij een aanslag op zijn leven zes keer beschoten is.