Nieuwe Judo landen verrassen bij Euro Open in Praag Nieuws
Nieuws

Nieuwe Judo landen verrassen bij Euro Open in Praag

Twee supertalenten uit Wit-Rusland namen goud mee naar huis op de European Open in Praag

Met twee gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles had Wit-Rusland een uitstekend weekend in de Tsjechische hoofdstad. Op zondag wonnen Yahor Varapayeu en Mikita Sviryd beiden in hun gewichtscategorieën. De uiteindelijke strijd voor de U100kg was de climax voor Wit-Rusland tussen Sviryd en de Europese U23-kampioen Daniel Mukete.

Een uitstekende dag voor Sviryd

Hoewel Daniel Mukete deze keer de laatste slag won, was het Sviryd die de wedstrijd overtuigend won in zijn karakteristieke stijl. In zijn gewichtsklasse U100kg won de 21-jarige Svyrid zijn vier wedstrijden. De eerste wedstrijd was niet de makkelijkste tegen Zauri Kenchadze met een overwinning in de gouden score. Danylo Hutsol. (UKR), Olivar Cedric (FRA) en Daniel Mukete werden verslagen in ong. 100 seconden elk. Een uitstekende dag voor Sviryd die zijn concentratie moest bewaren nadat hij zijn teamgenoot Varapayeu de laatste U90kg partij had zien winnen.

David Klammert was de favoriet van het publiek

Klammert was de favoriet tegen Varapayeu, niet de meest bekende judoka in Tsjechië, het was een spannende wedstrijd, maar Varapayeu was efficiënter in de gouden score en claimde een wazari en wist meteen dat hij het goud pakte. Varapayeu won vorig jaar de European Open in Minsk en won zilver op de Europese U23 Championships in november. De 21-jarige no-nonsense judoka is een bescheiden jonge man, altijd geconcentreerd, altijd gefocust en dit hielp hem in de finale waar het thuispubliek Klammert fanatiek ondersteunde, die de absolute nummer één was.

In de finale versloeg Dorin Gotonoaga de Pool Damian Szwarnowiecki

Moldavië vierde een gouden medaille winst met Dorin Gotonoaga, een van die aantrekkelijke atleten van de nieuwe generatie in zijn land. De Europese U23-kampioen claimde de gouden U81kg nadat hij al zijn wedstrijden won op ippon, hoewel hij twee keer de gouden score behaalde. In de halve finale won hij een belangrijke opstap match tegen Robin Pacek, in een van zijn zwaarste gevechten. In de finale versloeg hij Damian Szwarnowiecki uit Polen, de U23 Europees kampioen van 2012.

Het was voor het eerst sinds 2011 dat Moldavië een gouden medaille won tijdens een kwalificatietoernooi

Drie van de vorige Moldavische winnaars vechten nu voor de VAE. Victor Scvortov was de laatste voordat Gotonoaga de jackpot won in Praag. Er is een goede competitie gaande in Moldavië in deze gewichtsklasse, waar Valeriu Duminica, Dorin Gotonoaga en Nicon Zaborosciuc vechten voor de nummer één positie. Gotonoaga is nu de hoogste geplaatste voor zijn land.

De grote verrassing was Iran

Na Saeid Mollaei vorige week in Düsseldorf, demonstreerde Mahjoub Javad deze keer Iran als herboren judo- land. In Praag verbaasde Javad Lukas Krpalek in de halve finale + 100kg. Javad nam Krpalek over en de menigte was verbaasd. Krpalek won uiteindelijk brons en vierde de derde medaille van de dag met de fans. De finale was echter voor Javad die zich verzette tegen Aliaksandr Vakhaviak, nog een Wit-Rus, die drie weken geleden brons won in de Grand Slam Paris. Maar ook Mahjoub is niet nieuw, hij won sinds 2011 dertien WB-medailles, waaronder een Grand Slam in 2013 en 8 medailles op Grand Prix-niveau. Ook deze European Open was een doelwit voor Mahjoub en met Mollaei maakt Iran het beste jaar ooit mee met de Wereldkampioenschappen doe later dit jaar volgen.