Bijna verloren gegane vechtsport maakt opmars (video)
Home / Nieuws / KICKBOKS & MUAY THAI NIEUWS / Bijna verloren gegane vechtsport maakt opmars (video)

Bijna verloren gegane vechtsport maakt opmars (video)

In Cambodja worden drie vechtsporten beoefend. De meest populaire is Pradal Serey / Bokator, wat kickboksen is, met bijna dezelfde regels en stijl als Thai Boxing (Muay Thai). Bradal Serey is de nationale sport en de televisienetwerken zenden wekelijks professionele gevechten uit.

Bokator (de Thaise variant heet Muay Thai Boran), is een allesomvattende oude vechtkunst, inclusief stoten, trappen, knieën, ellebogen, grappling, grondgevechten en wapens. De beoefenaars vechten zonder handschoenen. Hun handen zijn omwikkeld met touwen of traditionele kramasjaals.

Bijna uitgestorven

Japbab Boran Khmer (Khmer-worstelen) is de minst beoefende van de Khmer-vechtsporten. Er zijn in het hele land een handvol worstelclubs. Ze ontmoeten elkaar jaarlijks voor de nationale worstelcompetitie, een groot toeschouwersevenement. Bij Khmer-worstelen is het doel om de tegenstander op de grond te krijgen.

Het Khmer-boksen stond op het punt van uitsterven, samen met alle vormen van Khmer-cultuur, tijdens het regime van Pol Pot’s Rode Khmer (1975-1979). Pradal Serey was verboden. Veel boksers werden geëxecuteerd waardoor de kunst van het Khmer-kickboksen, bijna uit de Khmer-geschiedenis werd weggevaagd.

Erfgoed

Na het trage herstel van het land van de twintig jaar oude burgeroorlog die uitbrak. Nadat de Rode Khmer in 1979 door de Vietnamezen was verdreven. Kwam het Khmer-boksen langzaam weer boven water in kleine privéscholen in Phnom Penh.

Dergelijke scholen waren verre van commerciële activiteiten, maar werden opgericht door overlevenden. Om wat er nog over was van pradal serey aan de nieuwe generaties door te geven. Waardoor het erfgoed van het land levend werd gehouden.

Bekijk ook

Badr Hari's belofte! 'Overeem overleeft 1e ronde niet'

Badr Hari’s belofte! ‘Overeem overleeft 1e ronde niet’

Nu het gevecht tussen de twee van 8 oktober dichterbij komt.

Belg Habirora slaat 2 tegenstanders knock-out! 'Niet te stoppen'

Belgisch talent slaat 2 tegenstanders knock-out! ‘9 seconden’

Tijdens de MMA Euro in Belgrado scoorde Habirora een geweldige knock-out

Dode man in Brabant is bekende kickbokser Errol Parris

Dode man in Brabant is bekende kickbokser Errol Parris

Vanmorgen werd het lichaam van Errol Paris ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page