HOODFIGHTS IN NL: ‘Probeer het maar eens te verbieden’ – Vechtsport Info
Home / Nieuws / HOODFIGHTS IN NL: ‘Probeer het maar eens te verbieden’

HOODFIGHTS IN NL: ‘Probeer het maar eens te verbieden’

Een recent hoodfight in Almere

Er lijkt een ware trend te zijn ontstaan waar jongeren in georganiseerde gevechten op straat met elkaar de strijd aangaan. Deze hoodfights zijn illegaal.

De afgelopen periode doken er video’s op van jongeren die in wat lijkt georganiseerde straatgevechten met elkaar op de vuist gaan. Deze ‘hoodfights’ lijken goed georganiseerd te zijn, maar tot dusver lijken personen uit de vechtsport wereld er niet achter te staan of aan mee te werken.

De Vechtsportautoriteit kortweg VA kwam vrijdag met een verklaring over deze hoodfights. Eerder vroeg onze redactie aan de VA hoe zij hier in stonden, daar kwam geen antwoord op. Nu blijkt dat men toch stelling neemt. De VA zegt dat de hoodfights niet in het rijtje vechtsporten hoort. Waarom dan toch deze bemoeienis.

Geen echte vechtsport

Dit laat zich verklaren door het feit dat bij de VA men niet wil dat gerenommeerde vechters, sportscholen en trainers of coaches zich in de hoodfights mengen. Wat op zich logisch lijkt. Het is overigens al eerder voorgekomen dat er illegale gevechten in een sportschool plaatsvonden tussen twee rivaliserende bendes. De betrokkenen zijn destijds door de VA hierop aangesproken.

Echter is het fenomeen illegale gevechten niet nieuw in ons land. Zo vinden er bare knuckle gevechten plaats, en zijn er illegale bokswedstrijden waar veel geld op wordt ingezet. Of daar bekende vechters aan mee doen laat zich raden, dit was in de jaren 70 en 80 ook geen uitzondering.

Meedoen is dom

Uit de verklaring van de VA blijkt dat de straat knokkers willen professionaliseren. Zo is men volgens de VA van plan om ‘echte ringartsen en scheidsrechters’ te gaan inzetten. De vraag blijft hoe, want geen enkele aan een vechtsport bond verbonden arts of scheids zal hier aan mee willen werken. Uitsluiting en wellicht een levenslange schorsing dreigt vanuit de VA.

Dan zegt de VA dat medewerking verlenen aan een hoodfight, “in strijd is met de Algemene gedragsregels full contact vechtsporten waar elke sporter, trainer, sportschoolhouder en promotor zich aan verbindt door deelname aan wedstrijden in Nederland.” Over een verbod spreekt men niet wel dat het illegaal is. Of dit de hoodfighters tegen zal gaan houden, is de vraag.

Bekijk ook

‘McGregor waar is het geld?’: Boze Poirier, lachende Ier reageert

Gisteren beschuldigde Poirier de Ier er van zijn woord niet te zijn nagekomen en poste dit op Twitter

BREAKING: Holyfield (58) maakt rentree tegen laatste tegenstander van Mike Tyson

Aanvankelijk zou Holyfield volgende maand tegen Mike Tyson vechten

Topvechter Silva over dood DMX: ‘ik ben er kapot van’

Anderson Silva, de UFC-legende raakte in de war na de dood van zijn vriend DMX

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page