Dit is Alexander Povetkin de tegenstander van bokslegende Anthony Joshua - Vechtsport Info
Home / Columns / Dit is Alexander Povetkin de tegenstander van bokslegende Anthony Joshua

Dit is Alexander Povetkin de tegenstander van bokslegende Anthony Joshua

Nu Anthony Joshua zijn IBF, WBA en WBO wereldtitels verdediging heeft aangekondigd, zullen velen zich afvragen wie zijn tegenstander Alexander Povetkin is, de man die hem op 22 september in Wembley Stadium zal uitdagen. Povetkin werd geboren op 2 september 1979 in Kursk, Rusland, en is een ervaren bokser met een record van 34-1, die voorheen de WBA ‘normale’ zwaargewicht titel van 2011 tot 2013 in zijn bezit had.

Begonnen als kickbokser

Zijn carrière als bokser begon in het kickboksen, waar Povetkin in juni 2000 de Europese kampioenschappen won, vijf maanden later won de Rus zijn eerste grote bokstoernooi bij de Russische kampioenschappen op 21-jarige leeftijd. Povetkin genoot van een succesvolle amateur-bokscarrière op super-zwaargewicht, won gouden medailles in 2002 en 2004 op de Europese kampioenschappen, in 2003 tijdens de Wereldkampioenschappen en met name op de Olympische Spelen van 2004 in Athene.

Nadat zijn 125-7 amateurcarrière geëindigd was, werd Povetkin in 2005 professioneel en maakte zijn debuut op 11 juni en versloeg de Duitse Muhammad Ali Durmaz in de tweede ronde. Povetkin had opmerkelijke overwinningen op Larry Donald, Chris Byrd en Eddie Chambers op weg naar zijn eerste kans op een wereldtitel toen hij tegen Ruslan Chagaev vocht voor de WBA ‘reguliere’ titel.

Op 27 augustus 2011 versloeg Povetkin Chagaev via unanieme beslissing om de WBA-titel te claimen. Hij zou de titel vijfmaal met succes verdedigen met overwinningen tegen Cedric Boswell, Marco Huck, Hasim Rahman en Andrzej Wawrzyk over een periode van twee jaar.

Povetkin’s grootste test van zijn carrière

Op 5 oktober 2013 stond Povetkin voor de grootste test van zijn carrière toen hij het tegen Wladimir Klitschko opnam, een uitdaging voor de zwaargewicht titels van WBA Super, IBF en WBO. Klitschko zou de strijd domineren in de Olympische Indoor Arena, Moskou, Rusland, vier keer ging  Povetkin neer in die wedstrijd, waarvan er drie in de zevende ronde en de Rus zijn eerste en enige professionele nederlaag tot dan toe moest ondergaan.

Povetkin keerde terug naar succes in zijn volgende gevecht met een knock-out winst op Manuel Charr in mei 2014, vier maanden later versloeg hij de toekomstige Joshua-tegenstander Carlos Takam, hiermee de WBC Silver zwaargewicht titel mee naar huis nemende.

Mike Perez en Mariusz Wach werden vervolgens getroffen door knock-out nederlagen uit de handen van Povetkin, die een WBC-wereldtitelgevecht opzette met Deontay Wilder, gepland in Moskou op 21 mei 2016, maar het gevecht zou niet plaatsvinden. Na een mislukte drugstest voor de verboden stof meldonium werd het gevecht uitgesteld, met Wilder die in plaats van Povetkin, Chris Arreola tegenover zich kreeg en deze versloeg.

Tegenslag

Povetkin wilde de achtervolging van de Wilder-titel niet opgeven en er volgde een interim-titelgevecht met de voormalige WBC-titel houder Bermane Stiverne, maar het gevecht werd vanaf het begin geplaagd door tegenslag. Aanvankelijk was het Stiverne die niet slaagde voor een dopingtest voor methylhexaneamine, bekend als dimethylamylamine of ‘DMAA’, ondanks dat zou het gevecht nog steeds plaatsvinden, waarbij de voormalige kampioen slechts een boete van $ 75.000 voor zijn kiezen kreeg.

Twintig uur voorafgaand aan het gevecht deelde de WBC een sanctie uit voor het gevecht van Povetkin, voor het tweede gevecht op rij, mislukte Povekin voor een drugstest, ditmaal voor ostarine, vervolgens trok Stiverne zich terug uit de strijd. Hierna versloeg Povetkin Johann Duhaupas op 17 december, via zesde rondeonderbreking, dit was het laatste gevecht voordat de Rus een boete kreeg en geschorst werd door de WBC voor de mislukte test, zijn oorspronkelijke straf werd opgeheven in december 2017.

Voor de eerste keer in het Verenigd Koninkrijk

Povetkin keerde terug naar de ring in juli 2017 en versloeg Andriy Rudenko voor de WBA Continental en WBO International zwaargewicht titels, hij verdedigde zijn titles succesvol tegen Christian Hammer in december van dat zelfde jaar. Op 31 maart vocht Povetkin voor de eerste keer in het Verenigd Koninkrijk, tegen David Price op de undercard van Joshua’s WBO titel strijd tegen Joseph Parker.

Povetkin verwees Price in de derde ronde naar het canvas voordat hij bijna zelf werd uitgeteld door de scheidsrechter, maar de strijd werd in ronde vijf afgesloten. Na deze overwinning koos de WBA Povetkin als de verplichte tegenstander voor Joshua, waardoor de Brit drie opties had: de Rus bevechten, worden gestript van de titles of een bokswedstrijd plannen met Wilder. Maar dat is boksen, Wilder zal moeten wachten, dus Povetkin is het voor nu.

Bekijk ook

Jake Paul biedt UFC's Pimblett nieuwe datum voor 1 miljoen gevecht aan

Jake Paul biedt UFC’s Pimblett nieuwe datum voor 1 miljoen gevecht aan

De inzet is $ 1 miljoen als Pimblett wint

3 miljoen voor Cyborg vs. Harrison supergevecht! 'Rolls Royce als bonus'

3 miljoen voor Cyborg vs. Harrison supergevecht! ‘Rolls Royce als bonus’

Het is duidelijk dat de PFL wil dat Cris Cyborg

Magnifiek! Debutant KO't rivaal in Bare Knuckle clash

Magnifiek! Debutant KO’t rivaal in Bare Knuckle clash (video)

Deze ging slapend neer in de touwen

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page