Chatri Sityodtong de meest succesvolle zakenman in Martial Arts! Nieuws
Nieuws

Chatri Sityodtong de meest succesvolle zakenman in Martial Arts!

Chatri Sityodtong de meest succesvolle zakenman in Martial Arts!

Chatri Sityodtong, zegt die naam je wat?

Laten we eerlijk zijn meer dan 90% van de lezers zal zeggen: wie is dat? Laat dan direct de alarmbellen maar afgaan. Dit is de meest succesvolle zakenman in de Martial Arts in Azie. Een superster die begon als Muay Thai vechter in Thailand en zich opwerkte tot een der grootste promotors van de wereld. Misschien wel de grootste.

Wat heeft deze man bereikt? Als kind had hij het zwaar en was het leven niet gemakkelijk. Hij komt uit een doorsnee gezin in Bangkok, Thailand waar hij moest vechten voor een bestaan. Zijn ouders hadden het niet gemakkelijk maar zijn moeder dwong hem toch om weer voor de nog armere mensen te zorgen. Net als elke puber deed hij dit eerst met veel tegenzin. Wat moet je met die sloebers? Maar het waren juist deze mensen die hem het succes brachten.

Boeddhistische opvatting dat we allemaal gelijk zijn

Door het vrijwilligers werk, ingebracht door de Boeddhistische opvatting dat we allemaal gelijk zijn en dat rijkere de armere moeten helpen, verrichte hij zijn taak. Hij trainde elke dag en begreep dat doorzetten, discipline en tegenslag belangrijke onderdelen van het leven zijn. Zij vormen je karakter. Luxe, gemak en luiheid doen dit niet.

Hij kreeg een scholarship in Harvard en verhuisde naar de USA. Als “wizz kid” had hij een succesvolle top opleiding en begon zijn bedrijf. Di bedrijf verkocht hij voor goed geld en ging zich richten op MMA. Toen hij begon was MMA onbekend en vooral onbemind. Hij bracht kampioenen naar Singapore om een eigen organisatie op te zetten: Evolve.

Het miljoenen bedrijf Evolve

Met Evolve begon hij een miljoenen bedrijf dat nu meer dan een miljard omzet heeft en ook beursgenoteerd is. Hij kiest zorgvuldig de mensen met wie hij wil werken. Anders dan de meeste promotors heeft hij een visie die ver voorbij het gevecht gaan. Opleiden, ontwikkelen, werk projecten en zelfs een online Martial Arts University is er opgezet.

Het vreemde is dat hij de Nederlanders er niet bij wil betrekken. Dat vind ik wel jammer. Misschien maken wij niet genoeg geluid? Zullen wij met z’n allen ook eens aan zijn deur aanbellen? Of, dit is een nog mooiere mogelijkheid, zullen wij nu ook eens gezamenlijk iets neerzetten en de wereld laten zien welke kwaliteiten Nederland in huis heeft? Met een glimlach schrijf ik dit op, want die utopie zal een droom blijven.

We kunnen veel leren van deze man en zijn organisatie. Het is een bedrijf. Een echte goed lopende, strak georganiseerde commerciële manier om met onze sporten zowel een maatschappelijke impact te maken als veel te verdienen. Kijk ook eens dit filmpje en laat je inspireren.

Ingezonden door: Arnaud van der Veere

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws