KOPSTOOT: Boksbond zet zichzelf flink voor schut met foute beslissing
Home / Nieuws / Boks Nieuws / KOPSTOOT: Boksbond zet zichzelf flink voor schut met foute beslissing

KOPSTOOT: Boksbond zet zichzelf flink voor schut met foute beslissing

In een absurde en ronduit belachelijke gang van zaken. Verliet Joshua Franco zaterdag opnieuw Las Vegas met de WBA’s secundaire “wereld” junior bantamgewicht titel. Dit na een twee ronden no-decision rematch met Andrew Moloney.

De bokswedstrijd tussen Andrew Moloney en Joshua Franco die als co-headliner diende is op zijn minst spraakmakend te noemen. Echter niet door de prestaties of knock-out maar door het falen van de NSAC (Nevada State Athletic Commission). Deze maakte een foute beslissing door de wedstrijd een no-contest te noemen. Een kopstoot zogenaamd uitgedeeld door Moloney was de reden van de uitkomst.

Normaal gesproken zou dit gewoon een verkeerd oordeel zijn geweest. En had er geen vuiltje aan de lucht geweest. Zij het niet dat Nevada onlangs een instant replay-systeem heeft geïnstalleerd. Deze is te vergelijken met de VAR bij het voetbal. Deze wordt ingezet bij boks en MMA-wedstrijden. Dit geeft de mogelijkheid om terug te kijken en fouten op te sporen. Wat nu ook gebeurde met de match tussen Moloney en Franco.

Ronduit beschamend

Er werd besloten terug te kijken om te achterhalen wat er gebeurt was. De beoordeling duurde maar liefst 26 minuten. Ter vergelijk, het gevecht zelf duurde maar zes minuten. Er werd vastgehouden aan de beslissing. Terwijl duidelijk te zien was dat het dikke oog bij Franco veroorzaakt werd door een stoot.

Bob Arum van Top Rank, die Moloney promoot, was woedend. Hij kreeg fikse ruzie met scheidsrechter Bob Bennett. Dit dreigde even uit de hand te lopen maar werd gesust. “Als je een herhaling wilt kijken, is er geen reden om het zo lang te laten duren”, zegt een teamlid van Moloney. “En het is zelfs nog meer beschamend als men zich aan de uitslag houdt. Ondanks meerdere beoordelingen en invalshoeken waar te zien is dat het niet klopt.”

Of Moloney in beroep zal gaan tegen de uitslag is niet bekend.

Over Sean van Dinter

Bekijk ook

'Badr moet nu eens blijven staan!' Bonjasky over partij tegen Overeem

‘Badr moet nu eens blijven staan!’ Bonjasky over partij tegen Overeem

Ik snap dat hij wil entertainen

Vechtlegende Fedor snapt dienstweigeraars niet! 'Vechten in Oekraïne, niet zeuren'

Vechtlegende Fedor snapt dienstweigeraars niet! ‘Vechten in Oekraïne, niet zeuren’

De Bellator zwaargewicht vechter heeft een warme relatie met de Russische President Poetin

Plazibat zet de boel op stelten bij Glory! 'Je steelt mijn titelkans'

Plazibat zet de boel op stelten bij Glory! ‘Je steelt mijn titelkans’

Het zwaargewicht stal de show in het vechters hotel

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page