1 JAAR VERDER: Onbeantwoorde vragen omtrent dood bokser Boks Nieuws
Boks Nieuws

1 JAAR VERDER: Onbeantwoorde vragen omtrent dood bokser

1 JAAR VERDER: Onbeantwoorde vragen omtrent dood bokser
1 JAAR VERDER: Onbeantwoorde vragen omtrent dood bokser

Zondagavond was het tragische jubileum van een jaar waarin de Russische Maxim Dadashev niet alleen een gevecht verloor, maar uiteindelijk ook zijn leven.

Maxim Dadashev stierf na zijn gevecht in een boksring in Maryland. En 52 weken later zijn er nog openstaande vragen. Ten eerste was het duidelijk dat Dadashev in nood was.

Zoals we schreven in de nasleep van zijn eenzijdige Jr. Lightweight, 11e ronde TKO-verlies voor Puerto Ricaanse Subriel Matias. Hij zakte later in elkaar toen hij de ring verliet en werd per ambulance naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht voor hersenchirurgie. De 28-jarige kwam nooit meer bij bewustzijn en stierf vier dagen later.

Voorkomen

Maar afgezien van de stoten die Matias Dadashev die avond gaf in een Top Rank Boxing co-main evenement in Oxon Hill, Maryland, waren er nog andere factoren in de aanloop naar en tijdens het gevecht die zijn dood hadden kunnen voorkomen?

Er was bijvoorbeeld algemeen gemeld dat Dadashev aanzienlijk gewicht moest verliezen, misschien wel 10 pond, in de laatste weken en dagen voorafgaand aan zijn co-feature-gevecht die nacht.

Dodelijke situatie

Hoeveel heeft die druk op zijn systeem niet alleen bijgedragen aan zijn gebrekkige prestaties tijdens het gevecht. Maar ook aan overmatige uitdroging en geleidelijke uitschakeling van het systeem voor de Rus? Die factoren in combinatie met hoofdtrauma die tot zijn dodelijke situatie hebben geleid, zijn zeker discutabel.

Verder, zoals uitvoerig beschreven na het gevecht, oude trainer en voormalig WK-bokser James "Buddy" McGirt stond die avond in de hoek van Dadadshev. Hij wist dat Dadashev in de problemen zat toen het gevecht in de late ronde begon. Deze hem uiteindelijk weigerde hem uit te laten komen voor de 12e en laatste ronde om nog meer stoten te nemen.

Legitiem

Het is angstaanjagend om de gedachte en de kritiek te geven, dat McGirt had moeten begrijpen. Zich er meer van bewust hadden moeten zijn dat hij een ronde of zo eerder had gehandeld, omdat het duidelijk was dat Matthias Dadashev met 3-1 naar de grond sloeg.

Had hij, zou hij, proactiever kunnen zijn? Het is een legitieme vraag. Maar McGirt was daar, kende zijn bokser beter dan wie dan ook. En tot zijn verdediging stopte hij de strijd, toen hij voelde dat er geen hoop meer was.

Dynamiek

Dit komt vooral omdat er bijna geen enkele kans was dat de Rus een aanzienlijke "Haymaker" -stoot zou geven om de dynamiek van het gevecht te veranderen.

Tot slot, hoe zit het met de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen die de Maryland Boxing Commission verantwoordelijk was voor het opleggen en naleven van de strijders in de aanloop naar het event?

Het managementteam van Dadashev, zijn weduwe en de Russische Boxing Federation hebben uiteindelijk in december vorig jaar een rechtszaak aangespannen tegen de Maryland Commission om niet nader gespecificeerde financiële overweging.

Gezag

Ze zijn allemaal van mening dat de commissie ijveriger en verantwoordelijker had moeten zijn in het monitoren van het gewichtsverlies van Dadashev. En de effecten op hem voordat hij door de touwen tegen Matias stapte, terwijl hij onder het gezag van Maryland stond.

De schande is dat Dadashev niet alleen zo'n veelbelovende carrière (13-0) had voor die nacht in juli, maar dat hij pas 28 jaar oud was, een weduwe en toen een tweejarig kind achterliet. Ja, de gebeurtenissen in die ring van Maryland hadden een diepgaand effect halverwege de wereld naar Rusland en zullen ook voor altijd bij hen zijn.

Conclusie

Concluderend, er moet op zijn minst meer moeite worden gedaan om meer toezicht te houden op en meer bekendheid te geven aan vechters die aanzienlijk vóór hun gevechten afvallen. Dit is een privé probleem dat al meer dan tien jaar wereldwijd voorkomt in de sport.

En het is nu een must om paramedici en getrainde artsen meer klaar te hebben om een vechter te helpen die misschien niet onmiddellijk elk uiterlijk teken van nood vertoont. Maar het is een waarschijnlijke kandidaat ervoor, zoals Dadashev op 19 juli 2019 werd.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws