Bloedige moord: UFC annuleert $ 400 miljoen deal met Saudi-Arabië Nieuws
Nieuws

Bloedige moord: UFC annuleert $ 400 miljoen deal met Saudi-Arabië

Bloedige moord: UFC annuleert $ 400 miljoen deal met Saudi-Arabië
Bloedige moord: UFC annuleert $ 400 miljoen deal met Saudi-Arabië

Endeavour, het moederbedrijf van de UFC, heeft zich teruggetrokken uit een deal van $ 400 miljoen met Saoedi-Arabië naar aanleiding van berichten dat de regering een Saoedische journalist in Turkije heeft vermoord.

Naar aanleiding van berichten dat Saoedi-Arabië een dissidente journalist in het Saoedische consulaat in Turkije zou hebben vermoord en in stukken te hebben gehakt, heeft het moederbedrijf Endeavour van de UFC zijn besluit aangekondigd om een ​​deal van 400 miljoen dollar met het koninkrijk niet te sluiten.

Het nieuws werd voor het eerst gemeld door The Hollywood Reporter, waaruit bleek dat het talentbureau zich had teruggetrokken uit een deal die zou hebben betekend dat een Saudisch staatsfonds honderden miljoenen zou investeren in het bedrijf. Het vermogensfonds, dat werd opgericht door de monarchie om te helpen investeren in amusementsprojecten, zou naar verwachting een belang van 5-10% nemen in Endeavour.

Annulering

Endeavour's annulering van de deal komt kort nadat CEO Ari Emanuel onthulde dat hij "bezorgd" was door de berichten dat de Saudische overheid naar verluidt Saoedische dissidente journalist Jamal Khashoggi zou hebben gemarteld, vermoord en in stukken zouden hebben gehakt.

"Ik persoonlijk maak me er echt zorgen over", zei Emanuel tijdens een keynote-sessie tijdens de jaarlijkse MIPCOM-conferentie in Cannes. "We houden de situatie in de gaten en dat is juridisch alles wat ik nu kan zeggen. Het is heel, heel zorgwekkend, echt zorgwekkend. Het is schokkend. "

Kritiek

Khashoggi, een Saoedische staatsburger met een permanente verblijfsstatus in de Verenigde Staten, woonde in Virginia en werkte als columnist voor de Washington Post. Hij was een prominente criticus van de Saoedische kroonprins Mohamed bin Salman (bekend als MBS) en de wrede onderdrukking door het regime van de fundamentele mensenrechten, wat hem waarschijnlijk tot een overheidsdoelwit maakte.

Terwijl hij in Turkije was om zijn verloofde te bezoeken, stapte Khashoggi op 2 oktober in het Saoedische consulaat in Istanbul, maar werd als vermist opgegeven. Turkse inlichtingendiensten en staatsmedia brachten vermoedens naar voren dat Khashoggi was vermoord en in stukken gesneden met een bot zaag in het gebouw door een groep van 15 moordenaars die vanuit Saoedi waren ingevlogen.

Verontrustend

De verdwijning van Khashoggi en de potentiële moord baen de internationale gemeenschap grote zorgen. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben gezamenlijk opgeroepen tot een "geloofwaardig onderzoek", terwijl de Canadese minister van Buitenlandse Zaken ook bezorgdheid heeft geuit door te stellen dat zij "zeer verontrust" was door de lopende zaak. Mike Pence, vice-president van de Verenigde Staten, beloofde de verdwijning van Khashoggi "tot de bodem toe uit te zoeken". De Amerikaanse president Donald Trump verwees echter naar de ontkenning van betrokkenheid van Saudi-Arabië op maandag, in de theorie dat het mogelijk 'schurkenstaten' zou kunnen zijn.

De verdwijning van Khashoggi en de daaropvolgende terugslag van de internationale gemeenschap zorgden er ook voor dat verscheidene prominente sponsors, mediapartners en sprekers zich terugtrekken uit de Future Investment Initiative-conferentie in Riyadh. Het vertrek omvat de Financial Times, Bloomberg, The New York Times, CNN, JPMorgan Chase en Ford. Endeavour heeft de UFC in 2017 gekocht voor $ 4 miljard, wat de duurste transactie is voor een bedrijf in de sportgeschiedenis.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws