Afghaanse meisjes leren Shaolin Kung Fu in Kabul Nieuws
Nieuws

Afghaanse meisjes leren Shaolin Kung Fu in Kabul

Afghaanse meisjes leren Shaolin Kung Fu in Kabul

Afghaanse meisjes in Kabul leren zichzelf te verdedigen met Kung Fu

Het is niet gemakkelijk geweest in de afgelopen jaren voor vrouwen in Afghanistan, maar het gaat goed en de situatie verbeterd zich. Het zijn de Afghaanse meiden van de Shaolin Wushu-club van Kaboel die een lans breken voor de vrouwen in het land. Tot onlangs heeft Afghanistan vele jaren onder de strenge regels van de Taliban geleefd. Het was een regime dat de rechten van vrouwen ernstig beperkt en de vrijheid afnam, zoals eisen om de hijab te dragen (zwarte kleding die alle delen van het lichaam behalve de ogen bedekt) en niet gezien worden mannen die niet hun eigen echtgenoten waren, deelname aan sport en andere tijdbestedingen waren ook erg beperkt.

Vrijheden van vrouwen worden langzaam verbeterd

Vandaag worden dingen beter. Er is broze vrede met een democratische regering die in veel landen beheerst. De vrijheden van vrouwen worden langzaam verbeterd in wat nog steeds een diep conservatief moslimland is. Ze kunnen nog steeds niet aan sporten deelnemen, maar voor een groep vrouwen biedt vechtsporten hen een uitweg.

Sima Azimi heeft een Wushu-school voor Afghaanse meisjes

Sima Azimi is slechts 20 jaar oud en is oorspronkelijk van Jaghuri, in het centrum van Afghanistan. Ze was gelukkig genoeg om een tijd te studeren in Iran, waar ze voor het eerst Wushu leerde. Na zijn terugkeer naar Kabul is ze nu bezig met het trainen van een groep van negen vrouwen. Hun ultieme doel is om te concurreren in internationale wedstrijden en hun land te vertegenwoordigen. Maar er is ook een zelfverdediging omdat vrouwen in Afghanistan vaak slachtoffer zijn van aanslagen en diefstal. Sima heeft zelf een aanval waarin een dief haar tas probeerde te stelen afgeslagen. Maar die bepaalde dief had de verkeerde vrouw gekozen en Sima kon haar vechtsportvaardigheden gebruiken om hem af te slaan.

Zij heeft nu een Wushu-klas voor een groep van negen vrouwen in een klein gymnasium in een achterstraatje in het armste deel van Kabul, dat de thuisbasis van de Hazara-etnische gemeenschap van Hazara is. Een Sjiïtische minderheid die vaak wordt gertarged door ISIS en andere extremistische groepen. Het is de enige dergelijke faciliteit voor vrouwen in het land en een Afghaanse filmacteur financiert het.

Afghaanse vechtsportkampioen Hussain Sadiqi

Aan de muur hangt een poster van de Afghaanse vechtsportkampioen Hussain Sadiqi. Hij was van Hazara etniciteit en vluchtte uit Afghanistan in 1999 naar Australië, waar hij nu als filmstuntman werkt. Les bij Simi kost tussen de 2 en 5 dollar per maand voor de lessen, afhankelijk van wat de leerlingen gezinnen zich kunnen veroorloven. Ondanks het feit dat de Hazara gemeenschap een meer liberale benadering heeft van vrouwen die concurreren in sport. Zij erkent dat het nog steeds moeilijk was om de families van haar studenten te overtuigen dat ze zouden mogen vechten in wedstrijden.

"Sommige gezinnen van mijn studenten hebben problemen gehad met het accepteren van hun meisjes die Wushu studeren," vertelde ze AP. 'Maar ik ging naar hun huis en sprak met hun ouders.' Ze hebben tal van problemen gehad met het proberen om de lessen te runnen. Sima en haar studenten worden vaak onderworpen aan intimidatie en mishandeling in de stad omdat zij deel nemen aan de lessen. Het krijgen van apparatuur is ook lastig, om een ​​Shaolin-zwaard te kopen moet men uitwijken naar Iran, en training pakken op maat te maken bij een vriendelijke lokale kleermaker is de enige manier voor Sima om aan dit soort zaken te komen.

Maar ondanks alle obstakels waarmee ze worden geconfronteerd, blijft Sima's passie voor het doorgeven van de kunst van Wushu aanwezig

"Ik werk met Afghaanse meiden om hun vaardigheden te versterken". "Mijn ambitie is mijn studenten te zien deel te zien nemen aan internationale wedstrijden en medailles te winnen voor hun land". Ook haar leerlingen zijn enthousiast over vechtsporten en optimistisch over hoe het de situatie kan verbeteren waarmee veel Afghaanse vrouwen te maken hebben. Een, Shakila Muradi, heeft de AP uitdrukkelijk gezegd dat "er zijn veel mensen ons lastigvallen, maar we negeren ze en volgen onze doelen".

Zulke uitdaging in het gezicht van tegenslag is enorm indrukwekkend en spreekt volumes over de kracht en het vertrouwen dat vechtsporten in mensen kunnen veroorzaken. Voor de Afghaanse meisjes van de Shaolin Wushu-club van Kaboel is het niet alleen een middel om hen weer op straat te krijgen, maar ook een kans om een ​​betere en meer inclusief land voor hun medebroeders te bouwen.

En misschien zullen ze hun families en vrienden ook trots op het internationale podium dat zij kunnen bereiken. Tijdens een recente Olympische comité competitie in Kaboel won Sima de competitie voor vrouwen. Wat een betere manier om te laten zien hoe de Wushu-meisjes van Kabul vechtsporten gebruiken om terug te schoppen tegen de onderdrukking die ze zo lang tegen heeft gehouden.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws