Voor de Tsjetsjenen is het vechten in de MMA kooi simpelweg hun lot – Vechtsport Info
Home / Columns / Voor de Tsjetsjenen is het vechten in de MMA kooi simpelweg hun lot

Voor de Tsjetsjenen is het vechten in de MMA kooi simpelweg hun lot

Toen god de Tsjetsjenen schiep had hij vast het MMA in gedachten

Toen de sportgod het Nederlandse voetbal schiep, zegende hij een ander volk voor worstelen en gemengde vechtsporten. Oftewel de Tsjetsjenen. Eeuwen geleden waren dit onbevreesde krijgers. Zelfs vandaag de dag voelen veel vechters zich ongemakkelijk als ze tegen een Tsjetsjeen moeten vechten. Over de hele wereld valt het niet onaanzienlijke aantal Tsjetsjenen op, die behoorlijk wat opschudding veroorzaken bij de MMA. Er is bijvoorbeeld een Mairbek Taisumov, die in het UFC-gevecht na gevechten laat zien dat hij een van de beste ter wereld is. Met Mamed vecht Khalidov een ware legende in de Poolse MMA-organisatie KSW. In Duitsland is Lom-Ali Eskijew één van de meest bekende namen, die al lange tijd in verband wordt gebracht met grote organisaties zoals de UFC of bij Bellator.

Wereldwijd succesvol

Tsjetsjenen zijn over de hele wereld actief als vechtsportatleten. De “Tsjetsjeense strijders” haalden de grootste organisaties. Opmerkelijk is hun onderlinge cohesie. Ze ondersteunen elkaar waar ze kunnen, velen begeleiden hun landgenoten naar gebeurtenissen op afstand en juichen ze ter plekke toe. Maar eigenlijk is het succes van de Tsjetsjenen meer dan verbluffend, aangezien de kleine Russische republiek iets minder dan 1,3 miljoen inwoners telt, dus net iets minder dan een grote stad als Amsterdam. Dus wat is het geheim van de Tsjetsjenen?

Voor de Tsjetsjenen is het vechten in de MMA kooi simpelweg hun lot
Foto: Fight Club Akhmat / Vkontakte

Het geheim van de Tsjetsjenen

We zullen niet in staat zijn om het ware “geheim” van de Tsjetsjenen volledig te onthullen, maar we moeten tenminste een deel van hun ontroerende geschiedenis kennen. Ze waren altijd een hard en strijdlustig volk dat zich verzette tegen het tsaristische imperium sinds de eerste invloed van de Russen in de 16e eeuw. Hoewel de macht qua aantallen en wapens veel minder was, weerstonden de moedige blanken de Russen bitter door de eeuwen heen. Hun strijd duurde tot ver in de jaren 90.

Worstelen is een populaire sport

De Tsjetsjenen groeien op met worstelen. De liefde voor populaire sporten wordt doorgegeven van vader op zoon en er is waarschijnlijk niemand onder hen die de basiskennis niet beheerst. In de Kaukasus ben je een succesvolle krijgskunstenaar, vooral als een worstelaar of een atleet in MMA (gemengde vechtsporten), een gerespecteerd man. Ter vergelijking, krijgskunst in Nederland is berucht en snel zit men vast als een beoefenaar in een bepaalde hoek, alhoewel de acceptatie nu echt op gang begint te komen.

Een aantal van hen zoeken hun geluk al op jonge leeftijd in het buitenland

De wil om te winnen en een carrière als vechter te maken, ligt in de handen van veel Tsjetsjenen en is vastgelegd in de genen. Een aantal van hen zoeken hun geluk al op jonge leeftijd in het buitenland. Zonder taalvaardigheid en veel reizen naar Duitsland of Oostenrijk. Het vinden van een goede baan of training vanaf het begin is moeilijk. Daarom is het niet ongebruikelijk dat hun eerste pad hen snel naar een sportschool voor vechtsporten leidt. In de sport vinden ze steun en familie-achtige structuren. En, natuurlijk, de vechtsportscholen zijn ook tevreden als een goed opgeleide Tsjetsjeen voor hen staat, die ze praktisch alleen maar hoeven te begeleiden.

Vechten is hun lot

De meeste Tsjetsjeense vechters worden beschouwd als zeer betrouwbare en loyale partners die een duel nauwelijks kunnen vermijden, zelfs wanneer ze gewond zijn. Vechten zit in hun bloed. Tientallen jaren lang verzette de kleine republiek zich tegen het overweldigende Rusland en de macht van de wereld. Tsjetsjenië moest veel leed en aanzienlijke menselijke verliezen doorstaan. Maar voor zo een klein volk zou het fataal zijn geweest als ze geen vechters waren. Vechten is hun lot en zorgt voor hun overleving.

Bekijk ook

LEVENSLANG? Bekende MMA-vechter pleit schuldig aan cocaïnehandel

Door schuldig te pleiten aan die beschuldigingen, werden hem een aantal andere aanklachten vrij gescholden.

AANSTELLER: Blondje twijfelt over dichtgeslagen oog Saunders

Billy Joe Saunders leed een vernietigende nederlaag afgelopen nacht tegen de Mexicaanse bokskoning Canelo Alvarez

UFC gemist? Kijk hier de gevechten terug van afgelopen nacht

Kijk hier de UFC gevechten van afgelopen nacht terug

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page