Veel blessures bij Boot Camp door onkunde trainers Columns
Columns

Veel blessures bij Boot Camp door onkunde trainers

Veel blessures bij Boot Camp door onkunde trainers

Doe het zelf vechtsport, wel of niet aan meedoen?

Je herkent het vast, de mensen die in het park, op een plein of op andere openbare plekken vechtsport beoefenen. Het ziet er altijd heel professioneel uit, maar is dit ook zo? Wij hebben dit eens onderzocht naar aanleiding van een groot aantal mails van erkende sportscholen, maar ook consumenten met klachten over dit soort zogenaamde openlucht sportscholen ook wel bekend als Boot Camp.

Veel blessures bij Boot Camp door onkunde trainers

Fanatieke leerlingen

Er is de afgelopen jaren een wild groei ontstaan met zogenaamde "BootCamp" trainingen, uit het niets popte er allerlei advertenties op social media op, of in het lokale suffertje die deze aanprijzen. Op zich niets mis mee zou je denken, al die mensen met bokshandschoenen en beenbeschermers die elkaar het licht ui de ogen lijken te willen slaan. Het fanatisme straalt er vaak vanaf, ineens is vechtsport voor iedereen beschikbaar. Maar is het wel zo verantwoord?

Verschil tussen Boot Camp en combat training

Er is een verschil in Boot Camps en niet allen gebruiken vechtsporten als middel voor trainen, sommige baseren het meer op militaire training dan heet het eerder "Combat training". Maar ook hier worden wel eens vechtsport technieken uitgevoerd. Wat slepen met balken, touwklimmen, elkaar op de rug nemen, kortom een vorm van commando training. Zwaar en niet voor iedereen weggelegd, net als vechtsporten, daar moet je ook niet zomaar aan beginnen.

De doe het zelf vechtsport test

Wij namen de proef op de som en schakelde door het gehele land wat testers in (met ruime vechtsport ervaring), die zich aansloten bij een boot camp training, en groepstrainingen met een vechtsport thema. De resultaten liepen uiteen van goed tot zeer slecht , en zelfs met zware blessures als gevolg. Wat bleek was dat de "goed" bevonden trainingen 100% door echte bevoegde vechtsport leraren werd gegeven, de minder goede door leerlingen van een sportschool, en u raadt het al. De als slecht aangemerkte trainingen weerden gegeven door persoenen die pretendeerde gekwalificeerd te zijn tot het geven van vechtsport lessen. Een geval was zelfs zo schrijnend dat deze persoon (wij houden de naam anoniem), valse diploma's toonde, zoals het hebben van de 5e dan Karate, en een trainers diploma, echter toen wij verder keken was dat voor voetbal (ook vals).

Train alleen bij erkende leraren

Het merendeel van de deelnemers aan de bootcamps (om daar maar even te blijven), hadden niet door dat zij slecht les kregen. Ook niet na zware blessures, want gelijk iemand die een eerste les neemt, 60kg weegt te laten sparren met een meer (on)ervaren tegenstander van 112kg, die vervolgens al een maaimachine op de persoon in ging hakken. en deze tandeloos liet zou er toch een belletje moeten gaan rinkelen zou je zeggen? Echter zoals wij al aangaven zijn niet alle leraren slecht, sterker nog neem als voorbeeld Zeger Schoenmaker (o.a. bekend van TV, RTL Obese) die weten waar zij het over hebben. Zeger organiseert vaker bootcamps en met goed resultaat en bovenal verantwoord. Of ga naar je plaatselijke sportschool en neem privé les, maar ga niet blindelings af op mooie praatjes van mensen die pretenderen Bruce Lee te zijn maar in feite niet eens een deuk in een pakje boter kunnen slaan. Twijfel je over een erkenning check dit dan na voordat je blessures of erger oploopt. OSU!

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws