Home / Columns / Zijn vechters die met doping de ring in stappen levensgevaarlijk?

Zijn vechters die met doping de ring in stappen levensgevaarlijk?

Vechters die met doping de ring in stappen zijn levensgevaarlijk

Als boksers, kickboksers en MMA-vechters betrapt worden op doping moeten deze dan verplicht tussentijds worden getest op verboden middelen?

Hoe ver moet en mag een vechtsport organisatie gaan als een vechter die bij haar aangesloten is betrapt wordt op doping en toch in het wedstrijd circuit actief blijft. Een vraag die veel betrokkenen zichzelf maar ook onder elkaar lijken te stellen. En het komt niet zomaar uit de lucht vallen.

Helaas hebben sommige vechters de noodzaak om naar een verboden of stimulerend middel te grijpen om goed te kunnen presteren in de ring. Als deze dan worden betrapt begint het ontkenning proces totdat vastgesteld is door middel van testen dat er iets niet in de haak is.

Dodelijk gebruik

Een gevolg van een ‘heterdaadje’ is vaak een schorsing, dit lijkt effectief ook al interpreteren sommige vechtsport organisaties dit op hun eigen manier, verkorten de straf of negeren totaal de door hun zelf ingeschakelde test instanties. Dat wetende neemt niet weg dat een vechter dus willens en wetens vals speelt en daarmee de tegenstander in gevaar brengt.

In de praktijk is het al vaker voorgekomen dat een bokser, of andere vechtsporter de dood gevonden heeft, doordat deze verloor van een doping gebruikende tegenstander. Toch lijkt het kwartje niet te vallen en steekt de kop in het zand. Wanneer komt het besef dat een vals spelende vechter levensgevaarlijk is? Wat vindt u moet er meer getest worden ook buiten de competitie?

Bekijk ook

BREAKING: UFC kampioen Jon Jones doet afstand van titel

Jon Jones zegt dat hij de UFC Light Heavyweight-titel vacant stelt. Ook pleit hij voor ...

Jairzinho Rozenstruik einde zomer weer in actie bij de UFC

De Surinaamse UFC vechter Jairzinho Rozenstruik verwacht augustus of september weer in actie te komen. ...

🎥 | Bekende YouTube bokser rooft mee tijdens plunderingen

Jake Paul, de Amerikaanse Youtuber en bokser, was in een winkelcentrum dat zaterdagavond werd geplunderd. ...