Home / Columns / Zijn vechters die met doping de ring in stappen levensgevaarlijk?

Zijn vechters die met doping de ring in stappen levensgevaarlijk?

Vechters die met doping de ring in stappen zijn levensgevaarlijk

Als boksers, kickboksers en MMA-vechters betrapt worden op doping moeten deze dan verplicht tussentijds worden getest op verboden middelen?

Hoe ver moet en mag een vechtsport organisatie gaan als een vechter die bij haar aangesloten is betrapt wordt op doping en toch in het wedstrijd circuit actief blijft. Een vraag die veel betrokkenen zichzelf maar ook onder elkaar lijken te stellen. En het komt niet zomaar uit de lucht vallen.

Helaas hebben sommige vechters de noodzaak om naar een verboden of stimulerend middel te grijpen om goed te kunnen presteren in de ring. Als deze dan worden betrapt begint het ontkenning proces totdat vastgesteld is door middel van testen dat er iets niet in de haak is.

Dodelijk gebruik

Een gevolg van een ‘heterdaadje’ is vaak een schorsing, dit lijkt effectief ook al interpreteren sommige vechtsport organisaties dit op hun eigen manier, verkorten de straf of negeren totaal de door hun zelf ingeschakelde test instanties. Dat wetende neemt niet weg dat een vechter dus willens en wetens vals speelt en daarmee de tegenstander in gevaar brengt.

In de praktijk is het al vaker voorgekomen dat een bokser, of andere vechtsporter de dood gevonden heeft, doordat deze verloor van een doping gebruikende tegenstander. Toch lijkt het kwartje niet te vallen en steekt de kop in het zand. Wanneer komt het besef dat een vals spelende vechter levensgevaarlijk is? Wat vindt u moet er meer getest worden ook buiten de competitie?

Bekijk ook

De ‘beerput’ is open in vechtsport minnend Nederland

Sijou John Van der Spek van Kam Lung Martial Arts in Heenvliet schreef gisteren op zijn Facebookpagina een uitgebreid epistel waarin hij zijn mening gaf over de vechtsportwereld in het algemeen.

STOP: Iedereen is tegenwoordig wereldkampioen kickboksen

Deze column zal voor sommige ongetwijfeld hard aankomen maar lees goed voordat u oordeelt.

Sportvoeding: ‘Shake it before you take it’

Toen wij in 1982 begonnen met de verkoop van sportvoeding verwachten wij een groeiende en ontwikkelende markt.