Home / Columns / VAN ‘ZENDOKAN’ TOT ‘FIGHTING NETWORK MAGAZINE (FNM)’

VAN ‘ZENDOKAN’ TOT ‘FIGHTING NETWORK MAGAZINE (FNM)’

Weet u het nog? Eind jaren ’70, begin jaren ’80 waren er twee vechtsportbladen in Nederland, de ‘Samurai’ en de ‘Zendokan’, waarvan de laatste zonder meer de grootste was.

Beide maandbladen schreven over het opkomende kickboksen en andere traditionele Oosterse krijgskunsten die in die periode zeer populair waren. Herinnert u zich nog de grote Budo Gala’s en Veronica’s Avond der Krijgskunsten?

Top bladen

Bij de Zendokan, waar André Fernhout aan het roer stond werkten destijds Fred Royers en Koen Scharrenberg. Twee topvechters met een grote staat van dienst en gezegend met een vlotte en scherpe pen. Begin jaren ’90 werd de Zendokan overgenomen en onderging een naamsverandering naar ‘Fighting Spirit Zendokan’.

In diezelfde periode bracht de Amsterdamse promotor Mohamed Ait Hassou ‘Action Sport’ op de markt. De verandering van aandacht voor het Kickboksen groeide positief. De bekende en sympathieke Karateka Ino Alberga kwam eveneens meteen magazine op de markt onder de naam ‘KO Magazine’, waarin veel aandacht bleef voor de vechtsporten die op de tatami worden afgewerkt.

Nostalgie

Maar het ‘internet-tijdperk’ was ingetreden en niet meer te stoppen. Toch wist Alister Overeem met zijn team een prachtig magazine op de markt te brengen onder de naam ‘Royal Rumble’ en in 1995 kwamen Cor en Annelies ’t Hart met hun ‘Ringsports’, dat eerst als een krant werd uitgegeven, later in de vorm van een magazine.

LEES VERDER OP DE VOLGENDE PAGINA >> KLIK HIER

Bekijk ook

UFC 1: Gerard Gordeau de eerste Nederlandse vechter bij de UFC

Karatelegende Gerard Gordeau in film over 1ste UFC event

Gerard Gordeau vocht als eerste Nederlander bij de Amerikaanse vechtsport organisatie UFC. Hij imponeerde de ...

DOPINGONDERZOEK: WBC Bokskampioen krijgt wereldtitel terug

Franchon Crews Dazurn (rechts) Franchon Crews Dazurn is in ere hersteld als WBC-kampioen. Op 10 ...

GLORY KICKBOXING NIEUWS: Terugkeer Badr Hari in oktober

GLORY Kickboxing legde naar aanleiding van de coronapandemie haar events stil. Badr Hari tegen Benny ...