Home / Columns / Seminar UFC-legende Bas Rutten in Almere groot succes

Seminar UFC-legende Bas Rutten in Almere groot succes

Seminar UFC-legende Bas Rutten in Almere groot succes

Afgelopen zondag, 7 juli, organiseerde zelfverdedigingsschool Krav Maga Almere een seminar ‘Fight Skills van de onvolprezen vechtsportlegende en oud-UFC kampioen Bas ‘El Guapo’ Rutten.

Bas Rutten die tegenwoordig de Verenigde Staten zijn thuis noemt, staat bekend in de vechtsportwereld om met name zijn overwinningen in het MMA. Het Topsport Centrum Almere was de locatie van het evenement. En het bleek een goede beslissing van de organisatoren te zijn om van de reguliere locatie waar de gastheren- en vrouwen trainen hiernaar toe uit te wijken.

Met circa 200 deelnemers uit heel Europa was een grote zaal een vereiste voor een aangename workshop. De deelnemers bestonden uit een bont gezelschap van diverse vechtsportdisciplines. Van zelfverdedigingssystemen als (uiteraard) Krav Maga en Systema, Kungfu stijlen, MMA-vechters en (ex)toppers uit het karate, allen waren gekomen om ‘El Guapo’ van dichtbij mee te maken en van zijn gedurende zijn formidabele vechtsportcarrière opgedane inzichten te leren.

Ervaring uitwisselen

Na de inleiding waarin Bas vertelde over zijn zienswijze en ervaring gaf hij een korte maar pittige warming-up waarbij hij gelijk de rode draad van het seminar demonstreerde en wat de kern vormt van zijn trainingen. Zo deelde hij gedurende de dag verschillende oefeningen die allemaal de rode draad volgden en dit op de voor hem zo kenmerkende manier waarbij humor, kunde en een no-nonsense aanpak samen komen tot een onderhoudend, maar vooral leerzaam geheel.

Hoewel hij zelf af en toe vond dat hij teveel praatte, was dit absoluut niet het geval. Uitleg, oefening en hier en daar een anekdote, vormden tezamen een uitgebalanceerd geheel. En terwijl hij de oefeningen en diverse aspecten daarvan demonstreerde, was goed te zien dat hij het vechten ondanks zijn vele blessures (niemand heeft ooit beweerd dat topsport gezond is), was duidelijk te zien dat hij zijn vaardigheden nog niet was verloren.

Top figuur

Wat gedurende de dag met name opviel was hoe toegankelijk Bas Rutten bleek te zijn. Hij nam voor iedereen die hem benaderde ruimschoots de tijd en was naast het geplande ‘meet en greet’ moment ook voor het seminar en tijdens de pauze bereid om met deelnemers te praten en op de foto te gaan.

Het seminar, dat ruim vier uur duurde, eindigde met een vragenrondje waarbij de deelnemers de gelegenheid hadden om Bas uit te horen over een verscheidenheid van onderwerpen. Zo eindigde een leerzame dag onder de hoede van een van Neerland’s grootste sporthelden.

Met dank aan: Michael Lemette voor het verslag

Bekijk ook

Vechten is niet voor iedereen weggelegd

MMA & KICKBOKSEN: Van verbod tot volkssport en acceptatie

Foto: Pixabay Free Vechtsporten als MMA en Kickboksen zijn niet meer weg te denken, dat ...

Badr Hari naar de Olympische spelen: Waarom zo negatief?

De Telegraaf maakte er donderdag voorpaginanieuws van dat Badr Hari aangedragen zou worden voor deelname aan de Olympische Spelen

DOPING: Welke verboden middelen gebruiken vechtsporters?

Er wordt veel gesproken over doping, maar welke middelen gebruiken vechtsporters zoal om sterker te worden.