Home / Columns / Rico en Badr de redders van het kickboksen en meer…

Rico en Badr de redders van het kickboksen en meer…

Rico en Badr de redders van het kickboksen en meer...

Het kickboksen in Nederland lijkt steeds meer uit haar negatieve spiraal te klimmen.

Met de opkomst van het kickboksen in eind jaren ’70 kwam ook de donkere kant mee, naast vechtsportliefhebbers ontdekten ook criminele elementen de mogelijkheden van de sport en haar beoefenaars. Hoe graag een ieder het verleden vergeet kan je er niet omheen dat de grens destijds vervaagde.

Enkele bekende vechters verloren hun leven, niet in de ring maar onder verdachte omstandigheden, vage organisaties staken de kop op, verdwenen vaak net zo snel als zij ontstonden soms met schade aan het ‘kickboksen’ achterlatend. De overheid nam stappen, gala’s werden verboden en bepaalde personen werden geweerd. De vechtsportautoreit werd zelfs recentelijk opgericht ter verbetering van de sporten.

Kickboksen als geldmachine

Een nieuw fenomeen ontstond, commerciële organisaties zagen de potentie van het kickboksen, de zogenaamde ‘mainstream’ bedrijven die letterlijk niets met kickboksen van doen hadden, leken flinke financiële investeringen niet te schromen. Kickboksers kregen ineens zichtbare grote sponsoren, daar waar voorheen vaak geld onder tafel heen en weer ging.

Met de komst van een nieuwe generatie kickboksers gemengd met die van weleer leek de weg naar de positiviteit ingezet. Kickbokser Rico Verhoeven werd het boegbeeld van het kickboksen als sport, vechtend voor GLORY Kickboxing zette hij top prestaties neer. Toch worden ook de pioniers als Ramon Dekkers, Thom Harinck, Rob Kaman, Ernesto Hoost, Peter Aerts en vele meer, niet vergeten (excuseer ons voor de namen die niet genoemd zijn, maar even belangrijk waren).

Vechters uit de oude doos

Met het stijgen van de populariteit van het kickboksen herleven ook deze namen weer, worden weer onder de aandacht gebracht en terecht. Wat Johan Cruijff en Pele ooit voor het voetbal betekende zijn deze vechters voor het kickboksen. De rematch tussen Rico Verhoeven en Badr Hari aankomende december, lijkt een climax voor de sport te betekenen. Benoemd als het WK van het kickboksen zal er niets groters zijn volgens insiders.

Maar wat daarna is een veelgestelde vraag, wat gaat er dan gebeuren, valt het kickboksen in een gat? Het lijkt niet waarschijnlijk, sterker nog met het gevecht tussen Rico en Badr wat je er als persoon ook van vindt, negatief of positief, zet GLORY de trend door naar positiviteit, die ook zijn weerslag op andere organisaties zal hebben.

Doe er je voordeel mee

Immers, zijn er vechtsport organisaties zoals het welbekende Enfusion, maar ook een ONE Championship waarvan wordt gezegd dat deze in 2020 naar Nederland zal komen, die er zeker hun voordeel mee kunnen doen door mee te gaan in de positieve vibe. Immers staan bij hen ook top vechters in de ring die het bekijken zeker waard zijn.

Veel kickboks fans, experts en zelfs critici zijn het er over eens. Het gevecht op 21 december aanstaande tussen Rico en Badr zal de wereld van het kickboksen nog meer op zijn kop zetten. Nog nooit was de animo om twee kickboksers tegenover elkaar te zien staan zo groot. De tijden van negativiteit over het kickboksen lijken eindelijk voorbij, of zullen er toch nog hordes genomen moeten worden?

Bekijk ook

DJ Bram Krikke krijgt pak slaag van kickbokser Luis Tavares

Een kickbokser uitdagen is niet slim. Hem uitschelden erbij in gezelschap van zijn trainer al ...

VERBAASDE REACTIES OP BRIEF GLORY KICKBOXING: ‘En wij dan’

Zaterdag verstuurde GLORY Kickboxing een brief aan haar vechters. Inhoud een positief bericht met als ...

Jorge Masvidal vs Kamaru Usman tijdens UFC 251 op 11 juli

Gilbert Burns viel wegens een coronavirus besmetting uit voor UFC 251. Een vervanger lijkt echter ...