Een overkoepelende vechtsport bond oplossing of utopie? - Vechtsport Info
Home / Columns / Een overkoepelende vechtsport bond oplossing of utopie?

Een overkoepelende vechtsport bond oplossing of utopie?

De vraag om een overkoepelende vechtsport bond lijkt steeds groter te worden!

Als je de gemiddelde sportschool eigenaar, organisator van vechtsport gala’s of zelfs vechtsport beoefenaars spreekt, lijkt de vechtsport bond waar men bij aangesloten is vaak ter discussie te staan. Ook lijkt er door de komst van de Vechtsport Autoriteit een extra dimensie aan dit onderwerp toegevoegd. Als vechtsport nieuws en informatie site worden wij regelmatig benaderd met diverse vragen en stellingen, zo ook over de bonden issue. Een van de meest terugkerende vragen is dan ook of een overkoepelende vechtsport bond niet een oplossing zou zijn voor de versnipperde en vaak onduidelijke regeltjes en meer.

Een overkoepelende vechtsport bond oplossing of utopie?

Aantal bonden rijst de pan uit

Er is een tijd geweest dat er bonden als paddenstoelen uit de grond kwamen, met elke nieuwe vechtstijl leek er ook een nieuwe bond te zijn ontstaan of bedacht. Nieuwe eigen regels, geen uniformiteit en dus onduidelijkheid. Van oudsher zijn er al vechtsport bonden in Nederland die zich conformeren aan internationale regels en deze ook overnemen. Neem het Judo bijvoorbeeld, deze sport is ook nog eens door het NOC NSF erkend als Olympische sport, en moet voldoen aan alle eisen en regels die zowel nationaal als internationaal zijn doorgevoerd. Echter als er een nieuwe vechtsport wordt geïntroduceerd laten wij bijvoorbeeld eens iets bedenken, “hatseflats werpen”, dan wordt er dus vaak ook een eigen bond voor opgericht, met dito eigen regels.

Ego gedrag, macht en onwelwillendheid

Om diverse bonden onder een dak te verenigen is een hele klus, misschien wel vrijwel onmogelijk? Er zijn namelijk wat vragen te beantwoorden, wie wordt de voorzitter, welke regels worden uniform etc. Een feit is dat men vaak met onwelwillendheid en ego gedrag te maken krijgt, waarom? Een idee vindt zijn eigen bond het beste, daar is niets mis mee maar boem gaat dit erg ver. Zo zijn er verstrengelingen en commerciële belangen die een samenwerking in de weg kunnen staan. Een veelgehoorde klacht is,”de bond heeft te veel macht”, als zij de matchmaking niet goedkeuren kan ik geen kant op”. Maar is dit wel zo? Waarom moet een bond de matchmaking goedkeuren, de Vechtsport Autoriteit is er nu immers, deze komen met allerlei maatregelen om de sport veiliger te maken. Neem het “Fighters Paspoort”, daar staat toch alles in straks, kan dit een oplossing zijn voor de matchmaking als voorbeeld?

Een bond, één gedachte, meer duidelijkheid

Als je een gemiddeld landelijk vechtsport gala bezoekt spreekt men in de coulissen vaak de onvrede uit over een bond. Dit klopt niet, dat klopt niet, partijdigheid etc. Maar kan men wel zonder een bond, of sterker wil men dat? Als wij de mails zo eens doorelzen die wij ontvangen over dit onderwerp dan is de rode draad onvrede, en men hoopt met de komst van de vechtsport autoriteit dat deze de boel overziet en verenigd. Maar kan men dat vragen van een overheid? Waarom niet zelf met elkaar om de tafel, gooi de verschillen overboord, kom met een zelfde set regels en het probleem is opgelost, toch. Maar zo eenvoudig is het niet. Echter heeft de vechtsport autoriteit laatstelijk een set regels opgesteld voor de jeugd en het contact naar het hoofd. Iedereen in Nederland hoort zich hier aan te gaan houden. Wellicht dan toch de vechtsport autoriteit als overkoepelend orgaan?

Bekijk ook

Agentje boksen loopt verkeerd af! 'GTA in het echt' (video)

Agentje meppen loopt verkeerd af! ‘GTA in het echt’ (video)

Agressie op straat komt in alle vormen voor.

Pereira huurt oud rivaal Belgaroui in voor UFC titelgevecht met Adesanya

Pereira huurt Glory rivaal Belgaroui in voor UFC titelgevecht

Alex Pereira heeft de hulp ingeroepen van

UFC'er Chimaev Russisch leger in? 'Paspoort afgepakt, kan land niet uit'

UFC’er Chimaev Russisch leger in? ‘Paspoort afgepakt, mag land niet uit’

Khamzat Chimaev zijn paspoort is in beslag genomen

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page