Mis je het boksen? Bekijk dan nu deze 5 documentaires Columns
Columns

Mis je het boksen? Bekijk dan nu deze 5 documentaires

Mis je het boksen? Bekijk dan nu deze 5 documentaires

Door de pandemie zijn er in de laatste 18 maanden heel wat sportevenementen afgelast. Of ze vonden alsnog plaats, maar dan in een uitgeklede vorm. Ook in de boksring zagen fans de laatste tijd minder actie dan ze liefhadden. Maar je hoeft niet naar een live bokswedstrijd te gaan, om de historische hoogtepunten te (her)beleven. Er zijn namelijk meer dan genoeg documentaires gemaakt over bekende boksers, beruchte wedstrijden en andere memorabele boksmomenten. In dit artikel moemen we de 5 beste sportdocumentaires.

Veilig streamen

Zet de versnaperingen maar vast klaar en zoek een comfortable plek uit op je sofa. Het streamen van je favoriete documentaire kan nu beginnen. Let er wel even op dat je ook tijdens het streamen beschermd blijft tegen online dreigingen. Schakel daarom eerst een VPN in en selecteer de VPN-server van jouw keuze. Kies je voor VPN Nederland, dan kun je rekenen op de beste beeldkwaliteit en snelheid. Je kunt ook een buitenlandse VPN-server kiezen, als je bijvoorbeeld wil streamen via een kanaal dat in Nederland niet beschikbaar is.

Voor welke server je uiteindelijk kiest, jouw digitale veiligheid en privacy worden met een VPN optimaal beschermd.

When We Were Kings

Ook als je geen fan van boksen bent, zal de naam van Muhammed Ali je vast wel bekend in de oren klinken. En ben je wel een fan, dan mag deze klassieker absoluut niet in je kijklijst ontbreken. Deze anderhalf uur durende documentaire handelt over de legendarische boksmatch in 1974 tussen Muhammed Ali en George Forman.

We hebben het hier over de bokswedstrijd die in Zaïre plaatsvond en de bijnaam ‘Rumble in The Jungle’ heeft gekregen. De regisseur, Leon Gast, heeft maar liefst 22 jaar van zijn leven gewijd aan het onderzoeken, analyseren en reconstrueren van deze match. Maar het resultaat mag er zijn en won in 1996 zelfs een Academy Award voor de beste Documentaire.

What’s My Name

Als je geen genoeg kunt krijgen van Muhammed Ali, dan is deze tweedelige documentaire ook een goede aanrader. In totaal duurt deze docu bijna drie uur. Je krijgt dan ook een boeiende inkijk in het leven van Muhammed Ali, als bokser en als activist. De film werd geregisseerd door Antoine Fuqua en is pas in 2019 uitgekomen. Het heeft lovende kritieken ontvangen en won een Emmy Award voor de Beste Lange Sportdocumentaire. ‘What’s My Name’ bevat nooit eerder vertoonde beelden van Ali, maar bijvoorbeeld ook van Aretha Frankling, James Brown, Bill Cosby en Diana Ross.

Tyson

De man die zonder blikken of blozen een stuk uit het oor van zijn tegenstander beet: Mike Tyson. Er zijn weinig boksers die de tegenpartij in de ring zoveel angst inboezemden als Iron Mike. Toch schuilt er achter zijn gezichtstatoeages en razendsnelle vuisten een gewone man van vlees van bloed. Een man die de nodige teleurstellingen en tragedies heeft gekend in zijn leven en niet bang is om zijn emoties te tonen. Het was regisseur James Toback die Tyson in al zijn openheid op camera heeft weten vast te leggen. Tyson werd in 2008 op het Sundance Festival vertoond en won in datzelfde jaar de Knockout Prize of het Filmfestival van Cannes.

Manny

Na het succes van ‘When We Were Kings’ is regisseur Leon Gast niet op zijn lauweren blijven zitten. Samen met Ryan Moore maakte hij een anderhalf uur durende documentaire over een andere bokslegende, Manny Pacquiao. Manny vocht zich van arme straatverkoper op tot de enige bokser ter wereld met wereldtitels in acht verschillende gewichtsklassen op zijn naam. Bijgenaamd ‘Pacman’ of ‘The Destroyer’ zetelt Pacquioa al sinds 2016 in Senaat van de Filippijnen. Deze documentaire uit 2014 biedt de kijker een boeiende blik op Manny’s weergaloze carrière.

I am Durán

Roberto Durán is een ander inspirerend voorbeeld van een straatjongen die zich omhoog vecht tot bokskampioen. Hij excelleerde in vier gewichtsklassen en bleef tot op latere leeftijd onvermoeibaar doorgaan met boksen. Durán en Jack Johnson zijn de enige twee bokskampioenen ter wereld die 5 decennia meededen aan competities. De Panamese ‘Manos de Piedra’, oftewel ‘Handen van Steen’ is daarnaast ook geregeld te zien geweest in films en tv-series. De documentaire stamt uit 2019 en duurt een kleine anderhalf uur. Sterren als Sylvester Stallone, Robert De Niro en Mike Tyson werden door regisseur Mat Hodgson voor deze docu geïnterviewd.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws