Home / Columns / Letselschade door kickboksen: ‘Pas op waar je traint’

Letselschade door kickboksen: ‘Pas op waar je traint’

Letselschade door kickboksen: 'Pas op waar je traint'

Kick of Thai Boksen en alle aanverwante sporten zijn voor algehele vrije beoefening open en zijn niet te reguleren of te beheersen.

Onlangs heeft een letselschade advocaat onderzoek gedaan naar een geval van een leerling die ernstig geblesseerd werd tijdens een kickboks les in een fitness school. Helaas kan en mag het rapport niet gepubliceerd worden, omdat ik alleen als adviseur betrokken was bij de zaak maar de algemene strekking kan ik wel vermelden.

Sport is vrij om te beoefenen in zowel georganiseerd als ongeorganiseerd verband. Iedereen mag les geven, er zijn dus geen regels wie er wel en niet iets mag doen. De enige beperkende factor kan de deelname aan bepaalde wedstrijden vormen. Echter is ook het organiseren, verenigingen en uitvoeren van wedstrijden geheel vrij voor iedereen.

Niet te verbieden

Hierbij is alleen de beperkende factor de lokale APV, regelingen van lokaal bestuur en de beperkingen van de te huren accommodatie. Iedereen is vrij in het verenigen van mensen voor om het even welke activiteit zolang deze niet is strijd is met de wet of veiligheid van zowel deelnemers als het publiek.

Het blijkt juridisch onmogelijk te zijn iemand te verbieden om iets met onze sport te doen, zelfs niet als dit tot criminele activiteiten of schade aan deelnemers leid. Wanneer het volwassenen betreft mag men zelfs deelnemen met het bewuste risico op schade aan lichaam of geest. Je kan wel degelijk een les inlopen en geheel in elkaar gerost worden zonder dat andere deelnemers of leraar hiervoor aansprakelijk kan worden gesteld.

Ken je verantwoodelijkheden

Wanneer er geen sprake is van dwang, dus bij vrijwillige deelname aan de les, ben jezelf verantwoordelijk voor de eigen veiligheid. Een goed voorbeeld is de deelname aan gevaarlijke SM bijeenkomsten. Ook deze mogen niet verboden worden en hebben een zeer duidelijk doel.

Dit is echter totaal anders wanneer het kinderen onder de 18 jaar betreft. Hierbij is zowel de organisatie, de leraar en de accommodatie verantwoordelijk voor zowel de veiligheid als het welzijn van de kinderen. Wanneer er ook maar 1 persoon onder de 18 deelneemt aan de les is hier sprake van de verantwoordelijkheidsfactor. Hier zit een opening voor de VA of andere autoriteiten om wildgroei aan te pakken. Er moet dan wel een proefproces komen.

Vraag bij onduidelijkheden

De meeste bezochte lessen zijn tegenwoordig de jeugd en kinderlessen. Aan deze leraar, instelling of accommodatie kunnen eisen gesteld worden zoals;

  1. Verplicht bewijs van goed gedrag omdat er met kinderen word omgegaan in risico situatie. Van de kinderen kan verwacht worden dat zij zich verkleden. Tijdens het verkleden loopt het kind een risico op seksuele intimidatie of misbruik.
  2. Een verzekering voor risico en verantwoordelijkheid bij schade
  3. Een ouder akkoord verklaring. De ouder moet officieel akkoord gaan met deelname van het kind aan een risico volle lesomgeving.
  4. Een verklaring van de accommodatie dat deze akkoord gaan met de activiteit en op de hoogte zijn van de aard van de activiteit
  5. Het gebruik van goedgekeurd materiaal om de veiligheid te verhogen, hierbij wijs ik op het gebruik van zowel handschoenen als scheendekkers maar ook de trap- en stoot kussens.

Vooral dit laatste punt kan gewicht in de schaal leggen want elke sportleraar begint nu met een eigen import zonder enige kennis van zaken en koopt maar raak. Veel blessures ontstaan door gebrekkig materiaal of ondeskundig gebruik ervan.

Er zijn nog veel meer punten van belang die ik hier verder niet zal noemen in kader van de lengte van het artikel. Wil je meer weten neem contact op. Aan specifiek advies zijn kosten verbonden.

Arnaud van der Veere

Bekijk ook

KICKBOKSEN: Enfusion maakt eerste titelgevecht na lockdown bekend

Enfusion maakte het eerste titelgevecht bekend na het uitbreken van de coronapandemie. De Nederlandse Sarèl ...

Alexander Volkanovski wil een statement maken met verslaan Max Holloway

Ondanks het behalen van een overwinning op Max Holloway, lijkt Alexander Volkanovski het moeilijk te ...

De donkere kant van Tyson Fury vs Anthony Joshua

Tyson Fury en Anthony Joshua die instemden met financiële voorwaarden voor een deal met twee ...