Home / Columns / De ultieme mix van kracht en conditie voor vechters!

De ultieme mix van kracht en conditie voor vechters!

Waarom kickboksen voor dames en meisjes goed is!

Voor vechters, zeker die zich regelmatig in de ring bevinden, is het altijd zoeken naar de juiste verhouding tussen kracht en conditie. Je bouwt tijdens je trainingen natuurlijk enorm veel conditie op, kracht ook maar teveel spiermassa moet je ook niet gaan belemmeren. Verder traint niet iedereen die op kickboksen of een andere vechtsport zit dagelijks, waardoor zoeken naar andere mogelijkheden om meer progressie te maken een logische vervolgstap is.

We gaan je daarom een aantal tips geven hoe jij de perfecte mix kunt bereiken van kracht en conditie om nog meer uit jezelf te halen.

Doe je tijdens vechtsporttrainingen niet al genoeg?

Laten we als voorbeeld kickboksen nemen. Ben je een echte (wedstrijd) vechter dan train je waarschijnlijk min. 5 dagen in de week. De meeste andere vechters doen dit gemiddeld 2 keer per week. Er zit dus al een duidelijk verschil in wat voor type vechter je bent.

Je traint tijdens kickboksen met name op techniek en uithoudingsvermogen. Natuurlijk zullen er ook de nodige krachtsinspanningen bij komen, maar niet op hetzelfde niveau dan wanneer echt krachttraining of bodybuilding doet.

En het feit dat je al flink wat conditie opbouwt tijdens je kickboks-trainingen betekent niet dat je dit op andere manieren naar een nog veel hoger level kunt brengen.

Wat voor training kan je doen op overige dagen?

Stel je doet 2 tot 3 keer kickboksen per week. Dan is er nog genoeg tijd over op andere dagen om trainingen te doen die je nog sterker en fitter maken. Je kan hiervoor zelf apparatuur aanschaffen of een andere sportschool opzoeken (wellicht zit je zelfs bij een vechtsportschool waar je ook krachttraining kunt doen). Hoe je het ook doet er zijn verschillende zaken die je kunt doen.

Denk hierbij aan een paar keer per week gericht aan krachttraining doen. Hiermee wordt je niet alleen sterker in je trappen en stoten, maar ook weerbaarder op aanvallen van je tegenstander. Je kunt veel meer incasseren en raakt minder snel uitgeput tijdens je gevechten.

Hiervoor kan je dan ook nog meer uithoudingsvermogen opbouwen en je fitheid in de ring steeds verder vergroten. Je hebt verschillende mogelijkheden om dit te doen van touwtje springen tot complete fitnessapparaten waar je eveneens een berenconditie kunt opbouwen.

Krachtraining doen om je lichaam sterker te maken

Je kan ervoor kiezen om een sportabonnement af te sluiten of een gym te kiezen waar je zowel aan bodybuilding, fitness en kickboksen kunt doen. Wat je wel vaak ziet is dat gespecialiseerde kickboksscholen meestal niet compleet zijn uitgerust met allerlei extra’s maar zich met name richten op het kickboksen (logisch).

Een andere optie is om zelf fitnessapparatuur te kopen of losse gewichten, bankjes, bars en overige materialen los te bestellen.

Ga je voor een krachtstation dan koop je feitelijk 1 groot fitnessapparaat waarop je alles kunt trainen. Er zijn er genoeg zoals deze top 10 waarmee je een goede indruk krijgt van welke krachtstations er zijn en welke prijzen en opties ze hebben.

Nog meer conditie en harde, droge spiermassa opbouwen

Je kan een grote conditie opbouwen met bv. HIIT, maar ook door op de crosstrainer te springen of aan spinninglessen me te doen. Een vrij nieuwe opkomende trend zijn de Assault Airbikes.

Het is in feite een combinatie tussen een hometrainer en crosstrainer. Je zit erop de zelfde manier op in verhouding tot een hometrainer en beweegt je armen of je op een crosstrainer bezig bent. Een Assault Airbike werkt op luchtweerstand. Het mooie van dit systeem is dat bij meer inspanning het apparaat automatisch steeds meer weerstand geeft.

Zo bouw je dus geleidelijk op en wordt de weerstand hoger wanneer jij er klaar voor bent. Meer uitleg en foto’s kun je hier vinden over de Assault Airbikes.

Neem ook een dagje rust

Je mag dan wel een dikke 5 dagen sporten, toch zal je ook ergens een rustdagje moeten inplannen. In je rust herstel je namelijk zodat je er weer fris tegenaan kunt bij je volgende trainingen. Spiermassa groeit ook in de rust waardoor ze groter en sterker terugkomen.

Wees dus fanatiek maar denk niet dat je met 7 dagen trainen er nog meer uithaalt, over-trainen is namelijk echt een ding. Om een voorbeeld te geven, bodybuilders die elke dag van de week trainen zonder dat ze ook maar een klein beetje rust pakken groeien minder snel dan mensen die dat wel doen.

En je wilt natuurlijk ook van een hoop andere leuke dingen genieten in het leven, waarvoor je meestal nog wel wat meer tijd nodig hebt.

Je voeding draagt ook bij

Let ook op wat je eet en drinkt, voeding is heel belangrijk om gezond te zijn maar ook je lichaam te voorzien van voedingsstoffen die je meer kracht en energie geven.

Zo nemen sporters vaak meer eiwitten en zijn gezonde vetten ook zeer goed voor je (natuurlijk niet teveel). Koolhydraten uit complexe bronnen zijn het beste en neem suikers enkel en alleen op zeer intensieve momenten bv. rondom je trainingen.

Drink zoveel mogelijk water, het is de meeste pure vorm van drank die je kan nemen. Neem ook tijdens je trainingen weer voldoende, zodat je geen dorst krijgt en voldoende gehydrateerd blijft.

De resultaten zal je merken in de ring

Je hoeft geen monnikenbestaan te leiden (mag natuurlijk wel), maar door hier goed op te letten zal je de vruchten zeker gaan plukken tijdens je komende gevechten.

Bekijk ook

IDIOTEN: Op doping betrapte Jarrell Miller haalt uit naar haters

Topbokser Jarrell Miller haalt via social media flink uit naar haters die hem voor altijd ...

Naar deze organisaties kunnen Rico en Badr overstappen

Nu GLORY Kickboxing in de problemen verkeerd wordt er door vechtsport experts en media stevig ...

47-Jarige Bokslegende Oscar de La Hoya start comeback training

Oscar De La Hoya sluit zich aan bij de huidige trend van bokslegendes. Hij zegt ...