Bestaat Pencak Silat nog in Nederland? Columns
Columns

Bestaat Pencak Silat nog in Nederland?

Bestaat Pencak Silat nog in Nederland?

Wat is er toch gebeurt met de populaire vechtsport Pencak Silat

In de jaren '70 werd de Indonesische vecht Pencak Silat ontzettend populair in Nederland, naast het Kung Fu wat er enigszins gelijkenissen mee vertoont. Echter lijkt het al een aantal jaren stil rond deze vechtsport uit onze voormalige kolonie.

Angst verhalen uit de jungle

Mijn oom die in ooit in Indonesië vocht tegen de rebellen vertelde al over de strijders waar zij als Nederlandse ongetrainde soldaten soms in man tot man gevechten mee raakten. "Ze bewogen zeer sierlijk en leken dieren of apen uit te beelden", zo vertelde mijn oom. Als je het ongeluk had tegen een Pencak Silat vechter te komen te staan was het kwaad kersen eten. Het enige wat wij konden doen was schieten, want als je een handgemeen kreeg legde je het gewoon af.

Bestaat Pencak Silat nog in Nederland?

De legende komt naar Nederland

Zoals gezegd nam de populariteit van het Pencak Silat toe in de jaren '70, ik woonde in een stad met veel Indonesische vrienden en kwam zelf in contact met de sport o.a. met de Seti Hati variant. Een van de Setia Hati beoefenaars uit Indonesië is de heer Pfefferkorn. Hij is een van de eerste geweest die de Pencak silat uit het geheimzinnige isolement heeft gehaald. Vanuit zijn school in Zeist werden er in de jaren ’70 vele Setia Hati clubjes opgericht door heel Nederland. Het voordeel van deze decentralisering was dat de Pencak Silat door heel Nederland meer bekendheid kreeg.

Explosie van stijlen en scholen

Pencak Silat scholen kwamen als paddestoelen uit de grond, elke stad of dorp had wel een gym of zaal waar de vechtsport werd onderwezen. Echter is dit de laatst jaren sterk afgenomen, dit komt mede door de populariteit van kickboksen en andere vecht sporten. Iets wat heel jammer is want het is een sierlijk vechtsport waar flexibiliteit en snelheid "key" zijn.

Open toernooien in de jaren '80 en Pencak Silat

In de jaren tachtig werden er diverse open toernooien georganiseerd, bij deze toernooien konden vechters uit diverse disciplines zich inschrijven om mee te dingen. De Pencak Silat beoefenaars waren best succesvol en haalden vele winsten binnen. Vooral op de grond zegevierde zij en maakten eigenlijk de weg vrij voor een soort van vroege MMA gevechten.

Stilte en omslag naar het buitenland

Tegenwoordig is het stil rondom Pencak Silat en lezen wij eigenlijk weinig nieuws over toernooien, nieuwe stijlen etc. Ook lijken de populaire MMA toernooien geen Pencak Silat beoefenaars te bevatten? Dit terwijl mijn inziens dit de perfecte vechters zouden zijn om de kooi in te stappen. Overigens lijkt men in het buitenland geen last te hebben van vervaging, en is Pencak Silat in Oostenrijk en Duitsland nog erg populair.

Wellicht kunt u ons meer vertellen over Pencak Silat, of kent u persoenen die wij eens in het daglicht zouden moeten zetten. Mail ons gerust!

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws