Boksen moet kiezen: Olympische Spelen in LA 2028 of uitsluiting?
Het is nu of nooit voor boksen en de Olympische Spelen. Nationale boksbonden moeten kiezen. Werken ze samen met een nieuwe wereldwijde organisatie. Of missen ze hun kans om in 2028 deel uit te maken van de Olympische Spelen in Los Angeles? Dat is de boodschap van Thomas Bach de baas van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
“We hebben het heel simpel gemaakt,” zei Bach tijdens een persconferentie. “Het ligt in handen van de boksbonden of hun atleten straks olympische medailles kunnen winnen.” Het klinkt misschien bot, maar het is een duidelijke waarschuwing: doe iets, anders valt boksen buiten de boot.
Boksen in Parijs, maar daarna onzeker
Tijdens de Olympische Spelen in Parijs 2024 zal het IOC zelf de bokscompetitie organiseren. Dat doen ze omdat de Internationale Boksbond (IBA) vorig jaar haar erkenning kwijtraakte. Het IOC had genoeg van alle financiële chaos, corruptie en bestuurlijke problemen bij de IBA.
Hoewel boksen een vaste waarde is op de Olympische Spelen sinds 1904 (behalve in 1912, toen het in Zweden verboden was), staat het nu niet op het programma voor LA 2028. Waarom? Het IOC wil een schone lei. Als de sport zichzelf niet beter organiseert, wordt het simpelweg weggelaten.
Nieuwe hoop met World Boxing
Gelukkig is er een sprankje hoop. In 2023 werd een nieuwe organisatie opgericht: World Boxing. Met leden uit 55 landen probeert deze groep een frisse start te maken. Het IOC bekijkt of World Boxing voldoet aan hun strenge eisen en zal in 2025 een beslissing nemen.
“Als je naar de huidige situatie kijkt, lijkt World Boxing de enige kanshebber,” zei Bach. “Maar ze moeten bewijzen dat ze het beter kunnen dan de IBA. Voor die organisatie is het spel uit. Dat hoofdstuk is definitief voorbij.”
Waarom ging het zo mis met de IBA?
De ruzie tussen het IOC en de IBA gaat jaren terug. Al in 2019 zette het IOC de organisatie buitenspel vanwege problemen met bestuur, scheidsrechters en ethiek. Bij de Spelen van Tokio in 2021 mochten ze al niet meer meedoen, en vorig jaar werd hun officiële status ingetrokken. Een zeldzame en harde maatregel.
De spanningen liepen verder op tijdens de Wereldkampioenschappen van 2023. Twee vrouwelijke boksers, Imane Khelif uit Algerije en Lin Yu-ting uit Taiwan, werden door de IBA uitgesloten na een chromosoomtest. Volgens de IBA voldeden ze niet aan de genderregels. Het IOC vond dat onzin en stond hen toe om mee te doen. Beiden wonnen goud, waarmee ze de IBA nog verder in verlegenheid brachten.
Wat nu?
De bal ligt nu bij de nationale boksbonden. Willen ze dat hun sport blijft schitteren op het grootste podium ter wereld, dan moeten ze in actie komen. En snel ook. Een nieuwe kans ligt binnen handbereik, maar die kans grijpen, dat moeten de bonden zelf doen.
Want als het IOC één ding duidelijk heeft gemaakt, is het dit: er is geen plek meer voor de oude manier van werken. Boksen krijgt de kans om zichzelf opnieuw uit te vinden. Maar dan moet het wel willen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties