Kickbokswedstrijden voor kinderen en jeugd: wel of geen contact naar het hoofd? - Vechtsport Info
Home / Nieuws / Kickbokswedstrijden voor kinderen en jeugd: wel of geen contact naar het hoofd?

Kickbokswedstrijden voor kinderen en jeugd: wel of geen contact naar het hoofd?

Een belangrijke redenatie tegen het contact naar het hoofd bij kinderen en jeugd is dat de hoofdbeschermers bijna geen bescherming voor de hersenen zouden bieden bij slagen en trappen naar het hoofd.

Om deze reden heeft het ‘International Olympic Committee’ een tijd geleden voor het eerst sinds 36 jaar besloten dat mannelijke boxers bij de toekomstige spelen geen hoofdbeschermer meer dragen. Dit na een revolutionair voorstel van de AIBA (“International Boxing Association”) te hebben geaccepteerd.

l of geen hoofdbeschermers bij jeugd vechtsporters?

Over AIBA

De “International Boxing Association” (AIBA) is het enige wereldwijde bestuursorgaan voor de bokssport in al zijn vormen, met 201 Leden Federaties onder zich. AIBA werkt namens alle boksorganisaties, mannen en vrouwen, om de sportwortels van de sport te vernieuwen, jeugd- en elite-boksen te ontwikkelen en nieuwe kansen voor semi-pro en pro-boxers te creëren.

AIBA’s missie is om boksers te ondersteunen gedurende de gehele levenscyclus van hun carrière, van hun eerste beginner-wedstrijden tot het wereldkampioenschap, of de Olympische glorie, en een veilige Professionele Bokscarrière.

Wat betreft het nut of onnut van hoofdbeschermers: De AIBA claimt ca. 11.000 wedstrijden wereldwijd te hebben onderzocht en middels dit onderzoek wetenschappelijk te hebben vastgesteld dat het veiliger is voor boxers zonder hoofdbeschermer te vechten dan met.

Bedenkingen van andere partijen

Veel partijen echter beweren dat dit een afgesproken spelletje was om het Olympische boksen, wat de laatste jaren daalde in de belangstelling, weer aantrekkelijker te maken. Hierdoor kwam de “British Journal of Sports Medicine” op het idee een onafhankelijk onderzoek naar de werkelijke bescherming van de hoofdbeschermer in te stellen. De uitkomst van het onderzoek is zeer verrassend, de test is doorgevoerd met 10 door de AIBA goedgekeurde hoofdbeschermers.

Advies in Nederland geen contact naar het hoofd

In Nederland speelt deze discussie ook al jaren en zijn door meerdere bonden zelfs regels aangemaakt, die alle contact bij minderjarigen naar het hoofd verbiedt. Een belangrijke reden hiervoor is dat de hoofdbeschermer niet zou beschermen voor schade aan de hersenen.

Op zich kan deze maatregel geen kwaad, beter voorkomen dan genezen zou men zeggen. Er zijn echter twee aspecten die hier eventueel tegen zouden kunnen spreken: Iemand die tot zijn 16e nooit met contact op het hoofd heeft gevochten en dan in een keer wel zijn hoofd moet beschermen is hier eventueel onvoldoende op getraind wat juist meer schade tot gevold kan hebben. En de tweede reden is: verliest Nederland zo niet de aansluiting bij het internationale niveau, wat de populariteit van het Nederlandse kickboksen eventueel zou kunnen doen dalen?

Ook bestaat het gevaar dat de jeugd hun wedstrijden dan gewoon over de grens in ons buurland gaan zoeken waar contact naar het hoofd veelal wél is toegestaan.

Lees hier het volledige AIBA rapport

 

 

Bekijk ook

Kickbokser Mickael Palandre trapt rivaal door touwen ring! 'Harde landing'

Kickbokser trapt rivaal door touwen ring! ‘Harde landing’ (video)

Mickael Palandre trapte zijn tegenstander de Egyptenaar Taha El Mekarem zo hard afgelopen zaterdag

Zoon bokslegende Manny Pacquiao blijft verliezen

Zwarte schaap? Zoon bokslegende blijft verliezen (video)

Ik ben constant aan het trainen

‘Badr als gezamenlijke vijand!’ Overeem over trainen voor gevecht met aartsrivaal

Alistair Overeem maakt zich op voor zijn debuut bij Glory Kickboxing op 8 oktober tegen legende Badr Hari.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page