Vechtsportschool moet deuren sluiten na ‘schrikwekkende’ video Nieuws
Nieuws

Vechtsportschool moet deuren sluiten na ‘schrikwekkende’ video

Vechtsportschool moet deuren sluiten na ‘schrikwekkende’ video
Vechtsportschool moet deuren sluiten na ‘schrikwekkende’ video

We gaan de grens over naar het Belgische dorpje Zonhoven in de Belgische provincie Limburg. Annelies en Moreno Tecchio zijn sinds 2019 de oprichters van de vechtsportschool Mat Nak Muaythai. De club is lid van de Belgische Kickboks, Muaythai en MMA federatie BKBM0. Moreno geeft muay thai les in de Evenementenhal Den Dijk aan de Rozenkransweg in Zonhoven.

In 2019 werd de Belgische vechtsportschool Mat Nak Muaythai nog gekozen tot sportclub van het jaar in de gemeente Zonhoven Maar afgelopen maandag besloot de gemeente dat de vechtsportschool niet meer welkom is in de gemeentelijke evenementenhal. Dit naar aanleiding van een - voor sommige schrikwekkend - filmpje waarop te zien was hoe impact training werd gegeven. Voor veel gemotiveerde volwassenen en jongeren die er trainen voelt de vechtsportclub als een tweede thuis. Het is voor hen dan ook een extra hard gelach dat de gemeente Zonhoven dit heeft besloten.

“De gemeente zonhoven heeft 1-zijdig beslist om de samenwerking stop te zetten. Geen kans voor ons voor uitleg of verdediging!! Dus vanaf nu stopt de club met bestaan....jullie mogen altijd onze super gemeenteraad om uitleg gaan vragen, maar aangezien er maar aan 1 kant geluisterd word, veel succes (bron)”

Respect, discipline en impact

Dat vechtsport gestoeld is op respect en discipline en gepaard gaat met impact, dat kan niemand ontkennen. Je mag af en toe een paar tikken uitdelen, maar je kan er ook een paar terug verwachten.

Bij de muaythai vechtsportschool uit Zonhoven is het de gewoonte dat als iemand jarig is, deze getrakteerd wordt op een stevige impact training. Het desbetreffende filmpje - dat aanleiding is geweest voor de gemeente om de sportschool te sluiten - laat zien dat Moreno Tecchio een 14-jarige leerling van hem een lever - en een miltstoot geeft. De forse, jonge man krimpt ietwat in elkaar maar loopt daarna vrolijk weg.

"Het filmpje is door de moeder van de 14-jarige jongen gepost op Facebook", legt Moreno uit. "Eerder al heb ik een aanvaring met haar gehad over een andere zoon van haar die ook bij mij traint. Tijdens de lockdown moesten wedstrijdleerlingen aan hun conditie werken en daar filmpjes van aan mij sturen om te laten zien dat ze bezig zijn. Haar zoon deed niets. Ik heb hem daarom uit het wedstrijdteam gezet, niet uit de vechtsportschool. Dit heeft kwaad bloed gezaaid."

"Geen sprake meer van ethisch verantwoord sporten"

Moreno Tecchio werd maandag overdag getipt door een journalist. In de avond kreeg hij het besluit van de gemeente Zonhoven per e-mail. De gemeente Zonhoven is van mening dat Moreno Tecchio net iets te ver is gegaan en heeft aangegeven dat de vechtsportschool niet meer welkom is in de gemeentelijke evenementenhal. Als reden wordt gegeven dat het niet-ethisch toelaatbare is bereikt en het doelloos slaan van minderjarigen niet voldoet aan het reglement van de evenementenhal. De Belgische Kickboks, Muaythai en MMA federatie BKBM0 deelt deze mening, blijkt uit het schrijven van de gemeente.

Het leverde nogal wat reacties op op Facebook van emotionele ouders waarvan kinderen met plezier trainen bij Mat Nak Muaythai.

“Een dikke schande van de sportdienst zonhoven, wij gaan niet bij de pakken blijven zitten! Door een gefrustreerde mama staan verschillende kinderen en leden die wel hun best deden en in de club geloven op straat.”

Patrick van Acker van de vechtsportbond BKBM0 geef te kennen dat dit ‘slechte reclame is voor de sport’. De ethische commissie van de bond heeft naar het bewuste filmpje gekeken en nog andere filmpjes en heeft besloten dat dit niet door de beugel kan bij trainingen met minderjarigen. Van Acker geeft aan dat trainer Moreno Tecchio op non-actief wordt gesteld en zal binnen een paar weken voor een tuchtcommissie moeten verschijnen waar hij zijn kant van het verhaal en zijn trainingsmethode zal kunnen toelichten.

Artikel door: Mike Tomale

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws