Savate is bezig met een comeback: De Franse mannelijke kunst van zelfverdediging Nieuws
Nieuws

Savate is bezig met een comeback: De Franse mannelijke kunst van zelfverdediging

Savate is bezig met een comeback: De Franse mannelijke kunst van zelfverdediging

Savate, beleeft een comeback

Na jaren van problemen en achteruitgang maakt het Franse savate een comeback. Deze beroemde vechtsport, de enige in zijn soort dat ooit buiten Azië werd ontwikkeld, heeft bijna opgehouden te bestaan ​​gekomen nadat de meeste van zijn top meesters tijdens de Eerste Wereldoorlog in de frontlinie waren gedood.

Het aantal beoefenaars van de zuivere vorm van deze elegante kunst is de afgelopen jaren slechts tot enkele duizend gedaald. Maar de toegewijden van vandaag is een toegewijde club, en zij zijn een voorstander van een nieuwe drive om de kunst te verspreiden, die door veel als vervanger voor karate in de gevechtsdoeltreffendheid wordt beoordeeld.

De savate mannen en vrouwen worden geholpen door het feit dat een nieuwe opwekking van interesse in deze inheemse Franse kunst het land doorgaat. Nationale trots is wakker geworden en er worden nu geprogrammeerde programma's om deze unieke kunst te redden en een officieel erkend nationaal zelfverdedigingstelsel in Frankrijk opgezet. De overheid doet zijn rol. Er zijn plannen aan de gang om savate instructies op scholen in alle delen van het land beschikbaar te stellen. Zelfs de Japanse krijgskunstgroepen van Japan bieden een helpende hand. Ze hebben volgelingen in hun gelederen verwelkomd en een aparte savate afdeling opgericht in de Franse Federatie van Judo and Associated Arts, de officiële organisatie van het land voor alle vechtkunsten.

Fascinerende geschiedenisSavate, de Franse zelfverdediging beleeft een comeback

Deze vechtkunst heeft een vreemde en fascinerende geschiedenis sinds het anderhalf jaar rond het einde van het Napoleontische tijdperk werd gestart.

De ontwikkeling van savate staat in sterk contrast, bijvoorbeeld bij wat er in Engeland ongeveer gelijk was in de 19e eeuw. Aan een Engelsman - en aan iedereen in de Engelstalige wereld - wordt de 'mannelijke kunst van zelfverdediging' automatisch beschouwd als de kunst van het boksen. Dat komt door een getiteld Engelse edelman, de Marquess of Queensbury, die meer dan een eeuw geleden de beroemde reeks regels formuleerde die het van een straat gevecht, een systeem van ongewapende zelfverdediging maakte "geschikt voor een heer".

Maar in Frankrijk verschuift de nadruk op de verdediging van de handen naar de voeten. Het was ongeveer 1820 dat het systeem dat later in savaat werd ontwikkeld, in Marseille onder de havenhutten van die havenstad is begonnen. Het was niet lang geleden dat het nieuwe voetveiligheidssysteem in Parijs verscheen, waar het snel de favoriete bestrijdingsvorm van de Franse onderwereld werd - destijds een van de moeilijkste ter wereld.

Onwaarschijnlijk Begin

Het was van dit onwaarschijnlijke begin dat de verloren roos de zelfverdediging werd van Franse aristocraten, die de meest enthousiaste toewijders waren. Daarmee onderging het vroegere, ruiger systeem van savaat een aantal veranderingen. Niet langer werden onhandige schoppen en stoten geduld. Het systeem werd veel verfijnder.

Het was een elegante vorm van zelfverdediging dat de aristocraten van savate gemaakt hadden. Esthetiek werd even belangrijk als de effectiviteit van het systeem zelf. En zo veel nadruk werd gelegd op de schoonheid en het ritme van de bewegingen. Savate heeft alle elegantie van ballet en de genade aangenomen, terwijl de dodelijkheid van een steeggevecht behouden blijft.

Het was deze aristocratische aandrang op genade en schoonheid die het savate een reputatie gaf onder de onbekenden in andere landen - meest opvallend in de Verenigde Staten - van een 'onvervalst' tijdverdrijf. Toch staat niets verder van de waarheid. Japanse karate-deskundigen die bekend zijn met savate, en die een aantal vergelijkingspunten hebben gevonden tussen hun eigen kunst en die van savate, hebben de Franse kunst uitgesproken als de enige vergelijkbaar met karate als vechtsysteem.

Vroege leraren

Sommige van de vroege leraren van savate waren kleurrijke karakters. Een van de eerste was een man die ons nu alleen bekend was als Michael, die genaamd "Le Pisseux." Hij studeerde het voetstrijdstelsel van Marseille, genaamd "la savate", en codificeerde de schoppen in een nieuw systeem dat hij de kunst noemde van het Savate. 'Hij opende een school in La Courtille, waar beroemde aristocraten als de Hertog van Orléans en Milord L'Arsouille de sport gingen beoefenen.

Een andere bekende leraar was Louis Vigneron, een man die gezegend was met een enorm fysiek lichaam en spieren. Hij werd 'The Cannon Man' genoemd, omdat hij van kermis naar kermis reisde en een kanon op zijn rug droeg, die hij in demonstraties zou doen ontvlammen. Hij heeft op een dag een fout berekend en is erin geslaagd om zichzelf te doden tijdens een optreden (oeps foutje bedankt).

Savate werd ook beïnvloed door de Marquess of Queensberry's nieuwe Engelse stijl van boksen. Een savate man, Charles Lecour, begon eerst het idee om Engelse vuist technieken te combineren met Franse voet technieken om zo een ​​formidabele nieuwe stijl te krijgen.

Maar de echte oprichter van het Franse boksen was J. Charlemont, die alle verschillende stijlen van savate samenvoegen die opvlamden en, zoals de Marquess of Queensberry, hen in één formele systeem gecodificeerd hadden. In 1887 stichtte hij de Academie van het Frans Boksen en begon een aantal toekomstige instructeurs in Savate op te leiden.

Savate, de Franse zelfverdediging beleeft een comebackWild groei

Vanuit de tijd van J. Charlemont heeft Frans boksen buitengewoon succes gehad. De kunst maakte een wild groei mee, en van slechts een handvol volgelingen kan gezegd worden dat zij boen het maaiveld uitkwamen van de 100.000 beoefenaars tegen de eeuwwisseling. In de eerste jaren van de 20ste eeuw bleef het Franse boksen steeds belangrijker, en de bekendheid verspreidde zich naar andere landen in Europa en Amerika.

De Eerste Wereldoorlog naderde, en de oorlogscatastrofe was ook de ramp vor de savaten. Tegen het einde van de oorlog in 1918 waren bijna alle leidende meesters gedood in de loopgraven en op de bloedgewatte slagvelden van Frankrijk en België uitgeroeid.

J. Charlemont leefde nog steeds en bleef de kunst beoefenen. Maar op een of andere manier, werd savate nooit meer zo populair zoals het vroeger was. De Franse kunst stond ook voor een nieuwe concurrent, het Engelse systeem van boksen. Engelse boksen, die hetzelfde zijn als de Amerikaanse stijl, was bestemd om een ​​goede periode in Frankrijk te hebben tussen de twee wereldoorlogen. Voor de komende 20 jaar was het de nieuwe rage, en grote boksers zoals Georges Carpentier, die later Jack Dempsey uitdagen voor de wereld zwaargewicht kroon, waren de helden van het naoorlogse Frankrijk.

Het lonken van de boksring, met zijn professionele vechters, spetterende reclame en grote portemonnees, betekende bijna het einde van het savate. In 1941 stierf de grote J. Charlemont, en zijn sterven werd bijna onopgemerkt door het grote publiek. Tijdens de lange jaren van de Tweede Wereldoorlog hadden de Fransen weinig tijd om te denken aan savate - of iets anders dan overleving.

Na de oorlog

Savate verkleurde in de jaren na de Tweede Wereldoorlog en ontmoette vervolgens een andere grote concurrent. Het was karate, de Japanse boksen- en voetvechtkunsten die de wereld als een storm nam. Het leek dat met de impact van deze nieuwe kunst, savate zou uitsterven.

Het Franse publiek en de regering herontdekken de kunst en nemen maatregelen om het te behouden en in openbare scholen te leren.

Op dit moment zijn er verscheidene varianten van savate. Het oude aristocratische systeem is sindsdien gewild - en gekannibaliseerd - en heel wat Fransen kennen verschillende technieken. Savate systemen zijn ook in België, Zwitserland en Italië opgestoken. Het Italiaanse systeem is een wijd open waarin alles mag. Veel van deze stijlen in het buitenland worden door de beoefenaars van Frankrijk als inferieur gezien.

Om de verschillende stijlen samen te laten werken en authentiek te maken, heeft de Franse Federatie van Judo en Geassocieerde Kunst in april 1966 een savate sectie opgericht. Het gedeelte streeft ernaar om de leringen van de kunst uit te breiden. Op dit moment zijn er slechts ongeveer 1.000 savate leden aangesloten bij de groep, maar ze zijn ambitieus en hopen hun basis te verbreden.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws