Home / Nieuws / Sambo Worstelen ‘tijdelijk’ erkend door het Internationaal Olympisch Comité

Sambo Worstelen ‘tijdelijk’ erkend door het Internationaal Olympisch Comité

Sambo Worstelen: 'tijdelijke erkend door het Internationaal Olympisch Comité'
Foto: CISM

De krijgskunst Sambo, die dit jaar zijn 80ste verjaardag viert, heeft tijdelijke erkenning gekregen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), waarmee het zijn eerste stap zet naar opname op de Olympische Spelen.

“Vandaag is de droom van alle sambo-beoefenaars in de wereld uitgekomen – sambo als sport heeft tijdelijke erkenning gekregen van het Internationaal Olympisch Comité”, vertelde Vasily Shestakov, de internationale Sambo-federatie (FIAS), vrijdag aan TASS.

Volgens het rapport zal het besluit, dat werd genomen tijdens een vergadering van het uitvoerend comité van het IOC in Tokio, Sambo toelaten om in de toekomst deel te nemen aan het Olympisch programma, evenals jaarlijkse financiering ontvangen van het Olympisch Comité.

Sovjet Unie

Sambo of “zelfverdediging zonder wapens” in het Russisch (samozashchita bez oruzhiya), de krijgskunst ontstond tijdens het Sovjet-Unie tijdperk en was de officiële zelfverdediging die in het Rode Leger werd onderwezen. Het is ook sinds de eerste helft van de 20e eeuw een sport voor jongeren, en maakte deel uit van de staatssportprogramma’s in de Sovjet-Unie.

In 1938 accepteerde het USSR Committee of Sports Sambo als de officiële gevechtssport van de Sovjet-Unie, waardoor dit jaar de ‘geboortedatum’ van de krijgskunst werd. Veel bekende Russische MMA-vechters komen van een Sambo-achtergrond, waaronder de beroemdste Fedor Emelianenko en Khabib Nurmagomedov.

Nederland

In Nederland wint het Sambo in een hoge versnelling aan populariteit. Er zijn dan ook enkele toppers die op internationale toernooien mee vechten zoals top talent Zoe Klunder.

Bekijk ook

Karate legende Jon Bluming overleden

Een van de grootste karate legendes Jon Bluming is gisteravond 17 december op 85 jarige ...

GLORY 52: Last minute superfight toegevoegd!

Robin van Roosmalen: ‘in MMA ben je eerder miljonair dan bij kickboksen’

Vorige week maakte Robin van Roosmalen bekend dat hij het kickboksen vaarwel zegt. Hij gaat ...

Nederlands Sambo Team pakt prijzen in Litouwen

Foto: Sambo Bond NL Het was een top weekend voor het SamboTeam NL. In Litouwen ...