Russische officier gaf zich over door Oekraïense bokskampioenen: 'Ik schaam me'
Home / Nieuws / Russische officier gaf zich over door Oekraïense bokskampioenen: ‘Ik schaam me’

Russische officier gaf zich over door Oekraïense bokskampioenen: ‘Ik schaam me’

Russische officier gaf zich over door Oekraïense bokskampioenen: 'Ik schaam me'

Astakhov Dmitry Mikhailovich, een Russische krijgsgevangene, beweert dat Moskou liegt tegen soldaten voordat zij naar de Oekraïne werden gestuurd. Toen zijn favoriete boksers zich bij het verzet voegden begon de twijfel.

Luitenant-kolonel Mikhailovich zei dat soldaten te horen kregen dat Oekraïne “gedomineerd werd door een fascistisch regime”. En dat “nationalisten en nazi’s de macht hadden gegrepen”, aldus een vertaling van de New York Post. Hij uitte de beschuldigingen tijdens een mediaconferentie samen met twee andere gevangengenomen Russische soldaten.

Ik begon te twijfelen

Mikhailovich legde uit dat toen hij Oekraïne binnenkwam en zijn favoriete boksers, de Oekraïners Oleksandr Usyk en Vasiliy Lomachenko, zich bij het verzet aansloten, zijn twijfels over de redenen voor de invasie werden versterkt, meldde de NYP (gaat verder onder video).

,,Ik schaam me dat we naar dit land zijn gekomen”, zegt Mikhailovich. ,,Ik weet niet waarom we het deden. We wisten heel weinig. We hebben verdriet naar dit land gebracht.” Mikhailovich zei dat hij bereid was naar de gevangenis te gaan omdat hij deel uitmaakte van de invasie, meldde de NYP.

Vragen

De beelden van Mikhailovich en de andere soldaten op de mediaconferentie riepen vragen op over de vraag of Oekraïne de Conventies van Genève had geschonden. Die krijgsgevangenen beschermen “tegen gewelddaden of intimidatie en tegen beledigingen en publieke nieuwsgierigheid”, meldde de NYP.

,,Hoewel het in sommige video’s lijkt alsof krijgsgevangenen vrij zijn om te spreken wat ze willen, worden ze gevangen gehouden door een andere militaire macht. Het is bijna onmogelijk om op basis van één video de omstandigheden te beoordelen waarmee ze worden geconfronteerd”, zegt Andrew Stroehlein, Europees mediadirecteur van Human Rights Watch.

Bekijk ook

Vechtmachine klapt aanvallers neer

Vechtmachine klapt aanvallers neer! ‘Flying wat’ (video)

Een man (kickbokser) kreeg het voor elkaar twee aanvallers uit te schakelen die het op hem voorzien hadden.

Vechtheld Steven Seagal duikt op in Oekraïne! 'Russisch woordvoerder'

Vechtheld Steven Seagal duikt op in Oekraïne! ‘Steunt Rusland’

Seagal is bekend van zijn films en is een grootmeester in het Aikido.

Knokken in Amsterdam! 'Hoodfights gaat professional'

Knokken in Amsterdam! ‘Hoodfighters delen zware klappen uit’ (video)

Hoodfights lijken steeds populairder en professioneler te worden

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page