Home / Nieuws / RAPPORT: Hoofdcontact jeugd permanente schade aan hersenen

RAPPORT: Hoofdcontact jeugd permanente schade aan hersenen

RAPPORT: Hoofdcontact geeft permanente schade aan hersenen

De Nederlandse Vechtsportautoriteit verstuurde dinsdag een nieuwsbrief uit. Met daarin een verwijzing naar het onderzoek over contact naar het hoofd bij de jeugd.

Sinds de Vechtsportautoriteit (VA) aantrad is er hard gewerkt om veiligheid van vechtsport beoefenaars te waarborgen. Een groot onderdeel hiervan is het contact naar het hoofd bij de jeugd. Met name bij het kickboksen, thaiboksen en MMA in Nederland.

Dreigende taal

Er kwamen regels zoals het gebruikt van hoofdbescherming en een leeftijdseis voor contact naar het hoofd. Dit werd niet door iedereen met gejuich ontvangen. Sportscholen en sporters dreigden naar het buitenland te vertrekken om te trainen. Achteraf is die aantal verwaarlozen.

“De Medische Commissie van de VA adviseerde in 2017. Zorg dat kinderen niet meer tegen het hoofd getrapt of gestoten worden. Sindsdien geldt hierop een verbod in wedstrijdverband.” Aangezien er veel vragen zijn of dit alles wetenschappelijk te onderbouwen is, heeft de VA Dr. Lot Verburgh ingeschakeld.

Ernstige gevallen

Zij verzamelde op verzoek van de VA de wetenschappelijke literatuur hierover. Zij schreef met neuropsycholoog Keri Mans het rapport Full-contact vechtsporten en de effecten op de hersenen van kinderen en jongeren. Het rapport is verspreid onder beleidsmakers en sportbonden. Die ook te maken hebben met ´impact op het hoofd´ bij de jeugd. Zodat ook zij met deze kennis hun voordeel kunnen doen.

Het rapport liegt er niet om. En geeft weer dat er echt grote risico’s kleven aan het stoten en trappen naar het hoofd op jonge leeftijd. Het rapport: Full-contact vechtsporten en de effecten op de hersenen van kinderen en jongeren. Een beknopte samenvatting kun je HIER vinden door te klikken.

Bekijk ook

‘Ik leef alleen nog voor mezelf’: UFC-ster Khabib is klaar

Khabib Nurmagomedov spreekt vrijuit voor hoe zijn leven zal veranderen nu hij met pensioen is ...

Regball: Worstel-basketballen op z’n Russisch (video)

Nog nooit van Regball gehoord een combinatie van Basketbal en worstelen, dan heb je wat ...

GLORY zoekt tegenstander voor kampioen Rico Verhoeven

Rico Verhoeven is nog steeds ongeslagen als kampioen bij GLORY Kickboxing. Velen hebben getracht de ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page