Professionalisering Thaibokssport in Suriname door Sensei Ino Alberg Nieuws
Nieuws

Professionalisering Thaibokssport in Suriname door Sensei Ino Alberg

Professionalisering Thaibokssport in Suriname door Sensei Ino Alberg

Professionalisering Thaibokssport in Suriname, dankzij Sensei Ino Alberg

De Surinaamse Thaiboks Bond (SuThaiBo) organiseerde in 2016 exclusieve scheidsrechter cursussen, verzorgd door Sensei Ino Alberga. SuThaiBo hiermee wilde organisatie en structuur brengen binnen de thaibokssport in Suriname.

Wij willen graag wat aandacht besteden aan de vechtsporten in Suriname omdat onzer beide landen nauw door de geschiedenis aan elkaar verbonden zijn. Graag zetten wij dan ook enkele grondleggers Sensei Ino Alberg in de spotlights.

Om verder te professionaliseren organiseerde de bond van 15 oktober tot 21 oktober 2016 een exclusieve scheidsrechterscursus met examen. Deelnemers werden opgeleid en bij goed gevolg gecertificeerd tot vechtsportscheidsrechter door Sensei Ino Alberga.

Foto: Thom Harinck (Twitter)
Foto: Thom Harinck (Twitter)

Muay Thai in Suriname

Thaiboksen (Thai: Muay Thai) is een oude vechtsport die al eeuwen in Thailand wordt beoefend. In Suriname is deze sport ook al jaren populair. Bij het thaiboksen, waarin op het eerste gezicht alles lijkt te zijn toegestaan, is men toch wel gebonden aan regels. De scheidsrechter is dan de onafhankelijke persoon die direct en resoluut oordeelt over een situatie in een ring. Door een professioneel scheidsrechtersbeleid te voeren geef je een boost aan de kwaliteit en zichtbaarheid van scheidsrechters en vergroot je de spelregelkennis van de spelers. Dat heeft veel sportieve voordelen.

Ino Alberga

Sensei Ino Alberga is vierde DAN-ner, heeft meer dan 40 jaar ervaring in de vechtsport niet alleen als actief trainer en beoefenaar van de sport maar ook als een zeer gekwalificeerde scheidsrechter. Hij is al meer dan 33 jaar zeer nauw betrokken in bond-en bestuursaangelegenheden in de Karate, Thaiboks en Mixed Martial Arts (MMA) sport.

Ino is onder andere betrokken geweest bij de oprichting van de allereerste Muay Thai Bond in Nederland (MTBN,1983), de World Muay Thai Association (WMTA), European Muay Thai Association (EMTA) en de International Mixfight Association (IMA). Door de ondersteuning van Surinam Airways kan SuThaiBo deze exclusieve scheidsrechterscursus aanbieden aan de Surinaamse vechtsport. De afgelopen jaren is Ino bestuurslid geweest van de Federatie van Oosterse Gevechtskunsten (F.O.G. onderdeel van NOC*NSF en Vechtsport Organisatie Nederland (V.O.N.)

Biografie Ino Alberga

Sensei Ino Alberg is geboren op 14 november 1948 te Paramaribo, Suriname. Hij is vierde DAN en heeft al meer dan 40 jaren ervaring in de vecht sport niet alleen als actief trainer en beoefenaar maar ook als een zeer gekwalificeerde scheidsrechter.

In 1983 raakte hij door de wereldberoemde Thom Harick bekend met Muay Thai (Thaiboksen) en werd van meet af aan betrokken bij bondspolitiek van het Muay Thai in Nederland. Samen richtten zij de allereerste Muay Thai Bond van Nederland (MTBN,1983)
op.

In de afgelopen 33 jaar is Ino, samen met andere vechtsportfanaten, betrokken bij vele bond- en bestuursaangelegenheden van de thaibokssport en Mixed Martial Arts. Zo was hij onder andere ook mede oprichter en bestuurlid van de bekende World Muay Thai Association (WMTA), European Muay Thai Association (EMTA) en de International Mixfight Association (IMA).

De afgelopen jaren is Ino bestuurslid van de Federatie van Oosterse Gevechtskunsten (F.O.G. onderdeel van NOC*NSF en Vechtsport Organisatie Nederland (V.O.N.).

Zijn betrokkenheid bij de Thaise en internationale organisaties zoals de International Muay Thai Association en International Muay Thai Federation en het ontwikkelen van de Mixed Martial Arts in Nederland waren ook hele bijzondere momenten voor hem en voor het vechtsportliefhebbend publiek.

Ino is een vechtsportliefhebber in hart en nieren. Voor zijn vele werk in de Thai- en kickboks en martial arts-wereld ontving hij als blijk van waardering meerdere honoraire DAN’s waaronder een van de Engelse Karate Free Style Kick Boxing Bond "Su Tan Doo" en van Sifu (Dschero Khan) Meijer. Zijn open mind en zijn wil om de trainingstof continu te verbeteren of aan te passen met aspecten uit andere stijlen en vormen zijn een belangrijke invloed op zijn training.

Surinaamse Thaiboksbond (SuThaiBo)

Eenheid, transparantie en democratie zijn de drie pijlers die centraal staan bij de SuThaiBo. De SuThaiBo is op 26 januari 2008 opgericht en het huidig bestuur wordt getrokken door Roger Bellevue en Ilonka Elmont. Hun streven is om organisatie en structuur te brengen binnen de sport en zij worden daarbij ondersteund door de 1e secretaris Jason Lasley, 2e secretaris Carlos Yvel, penningmeester Steven Autar en de overige commissarissen en bestuursleden Cor Marengo, Martin Hiffens, Ireen Agaton, Gino Kohinoor, Carlos Pinas en erelid Jerrel van Embricqs.

Surinaamse Thaiboks Bond

Bron: SMEsport 2016

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws