Home / Nieuws / Onderzoek: meer hersenletsel bij sparren dan wedstrijden

Onderzoek: meer hersenletsel bij sparren dan wedstrijden


Boksers en vechtsporters hebben meer risico op hersenbeschadiging tijdens het sparren bij trainingen dan in daadwerkelijke gevechten.

Zo blijkt uit onderzoek wat gedaan is door een arts uit Melbourne, Australië die uitgebreide ervaring heeft in sporten zoals boksen en vechtsporten. Dr. Peter Lewis beweert ook dat pogingen om boksen te verbieden, zoals veel van zijn collega’s in de medische wereld al lang bepleiten, nutteloos zou zijn.

Dr. Lewis ‘visie op sparring resoneerde deze week toen vechter en ex-voetballer, Shane Tuck, onthulden dat hij tijdens een trainingssessie voor zijn professionele debuut in de ring vorige maand misselijk was geworden door een zware stoot, hij werd volledig knock-out geslagen en moest vier dagen doorbrengen in het ziekenhuis.

Verbod onzinnig

In een proefschrift door een collega van Lewis, dr. Michael Wang welke binnenkort gepubliceerd wordt in het British Medical Journal, beschreef Dr. Lewis boksen als “een populaire activiteit met veel voordelen voor de gezondheid” en zei dat oproepen om het te laten verbieden niet kan worden gestaafd door enig bewijs dat het in het bijzonder is gevaarlijk in vergelijking met andere sporten.

LEESOOK: Knock-out’s met dodelijke afloop door CTE

Het is belangrijk om trainers en vechters voor te lichten over de noodzaak om in sparring-sessies voorzichtiger te trainen. “Je ziet weleens video’s waar een trainer als een wilde op hoofden van leerlingen stoot, om de vechters te ‘harden , dit is levensgevaarlijk en kan zwaar hoofdtrauma veroorzaken,” zegt Lewis.

Verschil tussen trainen en wedstrijd

“De meeste boksers trainen met 16-ounce handschoenen, maar vechten in de ring met handschoenen van acht of tien ounce,” men wordt dan vaak verrast door de impact van een stoot en gaat KO. Cijfers tonen aan dat bij professioneel boksen 7,6 doden per 100.000 atleten te betreuren zijn als gevolg van hersenletsel, bij amateur-boksen 1,39. Paardenrennen 128, parachutespringen 126, bergbeklimmen 51 en motorraces zeven.

Een onderzoek bij prof vechters wijst uit dat de blessures hoog zijn, 250,6 per 1000. Pro-boksen en sparren kan hersenletsel veroorzaken dat bekend staat als chronische traumatische encefalopathie, wat ook wordt geassocieerd met contactsporten zoals Amerikaans voetbal en rugby.

Knock-out (foto: abdurraouframesh7 – Pixabay)

Bekijk ook

Eikels: Zoontje (2) bekende UFC-vechter uit vliegtuig gezet

Cody Garbrandt, voormalig UFC-kampioen is zwaar pissed op Southwest Airlines. De vechter reisde met zijn ...

Vetzak: Bokser mist gewicht met 20 kilo, gevecht afgezegd

Khalid Baker is boos en goed ook, de bokser zag zijn gevecht vandaag in Australie ...

‘Mijn tijd zit erop’: Ontslagen UFC’er Overeem geeft verklaring

Alistair Overeem is niet langer onderdeel van de vechters stal bij de UFC. De Nederlandse ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page