No Limits Gym vechtsport school voor iedereen ook met een beperking Nieuws
Nieuws

No Limits Gym vechtsport school voor iedereen ook met een beperking

No Limits Gym vechtsport school voor iedereen ook met een beperking

No Limits Gym vechtsport school voor iedereen maar ook met een beperkingNo Limits Gym vechtsportschool voor iedereen maar ook met een beperking

Vechtsporten is voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld, echter is er ook een groep mensen waar dit niet zo vanzelfsprekend voor is. Neem bijvoorbeeld gehandicapten of minder validen, een vaak vergeten groep maar waar het beoefenen van vechtsporten goed zou helpen om zelfverzekerder te zijn, zich fysiek beter te ontwikkelen en "last but not least" zeer ontspannend kan werken.

Er zijn inde landen diverse initiatieven en sportscholen waar deze groep terecht kan, wij bezochten No Limits Gym die gespecialiseerd is het het les geven van vechtsporten aan gehandicapten en mensen met een beperking. Wij bezochten No Limits Gym in Nieuwerkerk aan den IJssel, waar onder leiding van Antoine Schutte in diverse vechtsporten les wordt gegeven.

Antoine Schutte, 50 jaar en ruim 30 jaar actief in de vechtsport. Wushu, taichi, boksen en kickboksen zijn de sporten die hij al jaren beoefend. In 1995 heeft hij het Leraar Martial Arts (LMA), Wushu diploma behaald bij het NOC*NSF en in 2015 het LMA-diploma voor Kickboksen/ Muay Thai.

Na het behalen van dat laatstgenoemde diploma heeft hij besloten een sportschool op te gaan richten voor écht iedereen, dus ook voor mensen met een beperking.

Antoine hoe ben je op het idee voor No Limits Gym gekomen?

Het vechtsport aanbod voor mensen met een beperking is zeer gering, dus daar wilde ik verandering in brengen.

In 2015 ben ik gestart in een anti-kraak gymzaal in Capelle aan den IJssel. Vorig jaar heb ik dankzij een sponsor beschikking gekregen over een vaste locatie aan de 's-Gravenweg 266, 2911 BJ Nieuwerkerk aan den IJssel.

Sporten zorgt voor een goede lichamelijke conditie, werkt ontspannend en is vaak een sociale activiteit. Stichting No Limits Sport biedt sportlessen aan mensen met en zonder beperking.

No Limits Sports heeft als uitgangspunt dat sporten voor iedereen is en moet kunnen zijn. Ze denkt in mogelijkheden en kansen, ongeacht lichamelijke en geestelijke gesteldheid, leeftijd, sekse, ras, geloofsovertuiging, gewicht en seksualiteit.

No Limits Sports onderscheidt zich door specifiek lessen en mogelijkheden aan te bieden aan mensen met een lichamelijke en geestelijke beperking, en hen zo de voordelen van het sporten te laten ervaren.

Er wordt uitgegaan van mogelijkheden, kansen, krachten van individuen en acceptatie van eenieder die meedoet aan de lessen. No Limits Sports richt zich specifiek op vechtsport en vechtkunsten, en is in bezit van de eerste rolstoeltoegankelijke boksring van Europa. Daarnaast heeft Stichting No Limits Sports heeft zich als doel gesteld om het rolstoel boksen, in de toekomst Paralympisch te maken i.s.m. De FOG, onderdeel NOC*NSF.

Ik geef naast mijn full-time baan op de IT-afdeling van een ziekenhuis, bijna alle lessen bij Stichting No Limits Sports, gemiddeld 20 uur per week. Ik geef zelf les in kickboksen, boks zak training, Tai Chi, Ladies Only en Personal Trainingen.

No Limits Gym vechtsport school voor iedereen ook met een beperking

Daarnaast heb ik twee vrijwilligers, Laura Klaassen en Rebecca Robijn die ook lessen verzorgen. Laura geeft Vinyasa Yoga en Rebecca kickboksen voor kids van 4 - 7 jaar. Daarnaast heeft de Stichting No Limits Sports ook een bestuur dat het werk allemaal op vrijwillige basis doet.

Maikel Schutte, voorzitter van de Stichting, helpt dagelijks achter de balie met de ledenadministratie en het schoonmaken van de gym. Daarnaast hebben we een actieve, stille kracht, Geert Valk, die ons actief helpt als penningmeester zijnde. Aasmi Ramdien helpt als secretaris met allerhande hand en spandiensten.

Kun je iets meer vertellen over de No Limits aanpak en wat het toevoegt?

Voor mensen met een beperking is de aanpak als volgt. Ik maak eerst een afspraak en ga 1 op 1 bespreken en kijken wat er fysiek mogelijk is en wat de wensen van de sporter is. Aan de hand daarvan bespreek ik mijn plan van aanpak.

Soms is het mogelijk, afhankelijk van de soort beperking, om mettertijd deel te nemen aan een groepstraining. Eén van de ambities is om zogenaamd geïntegreerd te trainen, mensen met en zonder beperking die gezamenlijk sporten. In een aantal gevallen werkt dit prima, bijvoorbeeld bij een bokszaktraining. Daar trainen soms 4 rolstoelsporters tezamen met mensen zonder beperking. Persoonlijk denk ik dat normaal moet zijn, gezien de leuke en sportieve sfeer, kan dit bij no Limits prima.

Welke toepassingen in de praktijk zijn er met de aanpak van No Limits Gym? Hoe haalt men als persoon hier voordeel uit?

Iedereen die begint te trainen heeft een bepaalde doelstelling voor ogen. Betere algehele gezondheid, conditie, ambitie om wedstrijden te gaan doen, af te vallen, te ontspannen door inspannen, ont stressen. Voor mensen met een beperking kan het ook betekenen mobieler te worden.

Ik deel vaak filmpjes op facebook en dan zie je mensen groeien. Dat geeft een goed gevoel, om mensen hierbij te helpen

De kracht van sport, vertaald zich door een positievere houding in het dagelijks leven. Wat mij betreft heeft vechtsport een extra dimensie, omdat je door de sport ook leert voor andere zaken te vechten. Grenzen verleggen, niet opgeven, pijn overwinnen.

No Limits Gym vechtsport school voor iedereen ook met een beperking

Je geeft stages/seminars, hoe vaak en aan wie?

Ik geef clinics aan bedrijven, verenigingen. Kennismaking met de vechtsport. Erg leuk om te doen.

Hoe zie jij de toekomst van de diverse vechtsporten?

Mijn ambitie op dit vlak is het maken van een sport, namelijk rolstoelboksen. Het is heel bijzonder dat boksen één van de oudste Olympische sporten is en er voor mensen met beperking er nog niks is. Samen met de Federatie Oosterse Gevechtkunsten zijn we de mogelijkheden aan het onderzoeken. Daarnaast ben ik ook in overleg met de internationale organisatie Adaptive Boxing Organization bezig om hier op internationaal niveau aan te werken. Het rolstoelboksen uiteindelijk Paralympisch te krijgen is het doel.

No Limits Gym vechtsport school voor iedereen ook met een beperking

Heb je nog tips of andere zaken of tips die jou willen melden, meegeven aan onze bezoekers?

In 2014 heeft minister Schippers i.s.m. de NOC*NSF een seminar gegeven in Amsterdam om te bespreken hoe we de vechtsport/vechtkunst een beter imago kunnen geven.

Ik denk dat het heel erg sociaal is en als positief zou worden ervaren, als meer sportscholen ook voor mensen met een beperking iets terug zouden gaan doen. Al is het maar 1 of 2 uur per week. Samenwerken met instanties in de eigen regio.

Op die manier geef je de maatschappij iets terug en dat heeft zijn weerslag op het imago van de vechtsport. Daarnaast is het gevoel iemand te helpen, die het vaak al erg lastig hebben, onbetaalbaar.

Wil je meer weten over het initiatief van No Limits Gym, of ken je iemand die gebaat zou zijn bij het trainen onder begeleiding van Antoine en zijn team. Neem dan contact met hem op via info@nolimitsgym.nl of neem een kijkje op de website; www.nolimitsgym.nl

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws