NIEUW BOEK OVER MUHAMMAD ALI: ‘Ali was mijn vriend’ – Vechtsport Info
Home / Nieuws / NIEUW BOEK OVER MUHAMMAD ALI: ‘Ali was mijn vriend’

NIEUW BOEK OVER MUHAMMAD ALI: ‘Ali was mijn vriend’

Er verschijnt binnenkort een nieuw en bijzonder boek over bokslegende Muhammad Ali en zijn vriendschap met een Nederlander.

Het boek ‘Ali was mijn vriend’ is van de hand van de bekende fotograaf die als 18-jarige Nederlandse scholier zijn held en bokslegende Muhammad Ali voor het eerst ontmoette. Door de jaren heen volgt een handvol ontmoetingen waarbij Guus verandert van een schuchtere jongen in een professionele fotograaf.

De vriendschap tussen Guus en Ali wordt met de jaren sterker. De avonturen die ze samen beleven zijn afwisselend opmerkelijk en ontroerend en soms tamelijk bizar. Ze praten over de problemen die zwarte Amerikanen ondervinden, maar ook over de eerste pornofilms. Over boksen en over tanende glorie.

Bijzondere vriendschap

In elkaar herkennen ze de worsteling die het leven nou eenmaal vaak is. Door de ziekte van Parkinson takelt Muhammad Ali zowel lichamelijk als geestelijk steeds verder af. Guus dringt zich nooit op, maar blijft zijn held wel altijd trouw. Ali laat hem op zijn beurt steeds dichterbij komen. Omdat ze vrienden zijn.

“In 1985 logeerde ik een dag of vijf, zes bij Ali. Hij woonde toen in Los Angeles, in een enorm huis. Ali was ongelukkig. Depressief. Lag in scheiding met z’n vrouw. Ik kwam iedere ochtend snel uit bed, want Ali stond altijd heel vroeg op. Op een dag stond ik zo’n beetje te scharrelen in die enorme tuin toen ik opeens zag dat hij in de woonkamer zat te bidden,” zegt Guus.

Eenmalige foto

“Voorzichtig glipte ik naar binnen. Het was heel privé. Bidden is een moment van zelfreflectie en het ging niet goed met hem. Ali wist zelf ook dat het slecht ging. Toen zag hij dat ik hem wilde fotograferen. Hij draaide zijn hoofd langzaam naar me toe en zei heel zacht: ‘Only once’. Dat is de mooiste foto die ik ooit heb gemaakt.”

Het boek ‘Ali was mijn vriend’ komt 10 november uit en is mede tot stand gekomen met Erik Dijkstra die bekend is als televisiepresentator van Op1, Per Seconde Wijzer en Bureau Sport. Een boek dat dat ware boksfan niet mag missen. Het zal te verkrijgen zijn in de boekhandels en online.

Bekijk ook

Vette Bonus: Armpje strek levert dik geld op

Alle recente overwinningen van Dern komen via submission op de grond

KIJK: 1ste Wrestlemania avond Historisch en Stormachtig

Vannacht was het dan zo ver avond 1 van Wrestlemania 37 in Tampa Florida

⚠️ BREAKING: Wrestlemania in gevaar, evacuatie publiek

Er hangen donkere onweer wolken in de lucht en het waait behoorlijk!

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page