Make Your Move: 'schaken en vechtsport. Nieuws
Nieuws

Make Your Move: 'schaken en vechtsport.

Make Your Move: 'schaken en vechtsport.
Make Your Move: 'schaken en vechtsport.

‘Misschien wel het belangrijkste dat ik ze leer is: denk na voordat je handelt. Neem even de tijd om de mogelijkheden te overwegen: als hij dat doet, welke mogelijkheden heb ik dan?’

Schakers zouden misschien denken dat hier een schaakdocent aan het woord is, maar het zijn de woorden van een taekwondoleraar uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Hier vond, in het kader van het project Make Your Move, onlangs het eerste evenement in Nederland plaats dat schaken en vechtsport voor leerlingen van basisscholen combineerde.

Voor kinderen die al konden schaken was er een toernooi, voor wie nog niet eerder had geschaakt was er een schaakclinic. Alle kinderen kregen les in taekwondo. De deelnemers leerden dat er veel overeenkomsten zijn tussen schaken en vechtsport. Wanneer val je aan, wanneer verdedig je? Hoe kun je een ruimtevoordeel verkrijgen en uitbuiten? Hoe speel je sportief, hoe toon je respect voor je tegenstander? Deze en andere vragen zijn voor beide sporten relevant.

Veel animo

Voor de kinderen die meededen was dat best te begrijpen. Aan beide activiteiten namen ze met groot enthousiasme deel. Voor hen zijn schaken en vechtsport niet wat ze voor velen nog wel zijn: gescheiden, misschien zelfs tegengestelde werelden. Dat heeft niet alleen met de sporten zelf te maken, maar ook met vastgeroeste ideeën over schakers en vechtsporters. Make Your Move wil beide werelden samenbrengen.

In wezen lijken beide sporten juist op elkaar: een tweegevecht volgens strikte regels, dat je kunt gebruiken om belangrijke vaardigheden te ontwikkelen en trainen, zoals zelfvertrouwen, (zelf)respect, strategisch denken, concentratie, sportiviteit, eigen verantwoordelijkheid en omgaan met tegenslag. Bovendien vullen beide activiteiten elkaar aan, zodat lichaam en geest optimaal aan bod komen.

Maatschappelijke betrokkenheid

Bijzonder aan het succesvolle evenement in Kanaleneiland was ook de betrokkenheid vanuit de wijk: ouders, scholen, welzijnsorganisaties, de gemeente. Wethouder Linda Voortman sloot de middag af en reikte de prijzen uit. Het evenement markeert het begin van dit project, dat op verschillende manieren en op verschillende plaatsen zal worden voortgezet.

Meer informatie op www.make-your-move.nl

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws