HBO Gooit handdoek in de ring:'stop met uitzenden bokswedstrijden' Nieuws
Nieuws

HBO Gooit handdoek in de ring:'stop met uitzenden bokswedstrijden'

HBO Gooit handdoek in de ring:'stop met uitzenden bokswedstrijden'
HBO Gooit handdoek in de ring:'stop met uitzenden bokswedstrijden'

Na meer dan 45 jaar en meer dan 1000 gevechten en de meest winstgevende en betwistte gevechten van aller tijden, gooit HBO de handdoek van het professionele boksen in de ring. Dat meldt de New York Times.

Wat ooit begon met de knock-out van van de zwaargewicht kampioen Joe Frazier in 1973 door George Foreman, en door relatief weinig mensen op televisie werd gezien, zal eindigen eind 2018. HBO heeft geen boksuitzendingen meer gepland na een vooral middengewicht titelgevecht in Madison Square Garden op 27 oktober.

Peter Nelson, vice-president HBO-sport zei in een interview:"Dit is geen subjectieve beslissing. Uit ons publieksonderzoek blijkt dat boksen niet langer een bepalende factor is voor het inschrijven op HBO." Aan de beslissing ligt ten grondslag het feit dat er steeds meer omroepen en digitale platvormen zijn die boksen uitzenden.

Boksen

Die beslissing heeft dan meer met HBO te maken dan met het boksen. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw werden kijkers aangetrokken door bokswedstrijden met Marvin Hagler, Sugar Ray Leonard, Oscar De La Hoya en vooral Mike Tyson, die 16 HBO-uitzendingen verzorgde. Volgens Nelson registreren mensen zich nu bij HBO vooral voor series als "Game of Thrones" of de recente HBO Sports-serie "Being Serena".

Bokspromotor Eddie Hearn, wiens promotiebedrijf Matchroom Boxing net een miljoenencontract heeft getekend met DAZN, een nieuw digitaal platform dat de komende acht jaar gevechten gaat streamen die $9,99 per maand kosten om te kijken . "Ik vind het een geweldige tijd om te boksen en een vechtfan te zijn." DAZN debuteerde afgelopen zaterdag met een zwaargewicht gevecht tussen Anthony Joshua en Alexander Povetkin voor 80.000 fans in het Wembley Stadium te Londen. De uitzending werd volgend Hearn door miljoenen online gekeken.

It's all about the money ... en kijkcijfers

De teruglopende en wellicht teleurstellende kijkcijfers van de afgelopen jaren was de druppel voor Nelson. Boksen uitzenden was simpelweg niet meer winstgevend voor het netwerk. Als voorbeeld: de documentaire over Andre de Giant, afgelopen april, trok ongeveer zeven miljoen kijkers tegen een veel lagere prijs die over het algemeen nodig is om een bokswedstrijd te produceren.

"Vanwege onze associatie met boksen vergeten mensen vaak dat we geen sportnetwerk zijn", legt Nelson in het interview uit. "We zijn een platform voor verhalen vertellen."

HBO's enige officiële associatie met boksen in 2019 is een tweedelige documentaire over Muhammad Ali, met LeBron James als uitvoerend producent. Toch gooit Nelson de deur nog niet helemaal dicht. Een zwaargewicht confrontatie tussen Anthony Joshua en Deontay Wilder bijvoorbeeld, zou HBO kunnen verleiden, erkende hij, "Ik ben nog steeds een fan van boksen, als er een grote partij aankomt, zit HBO absoluut aan tafel." Aldus Peter Nelson.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws