Schaakboksen na zestien jaar terug in Paradiso Amsterdam – Vechtsport Info
Home / Nieuws / Boks Nieuws / Schaakboksen na zestien jaar terug in Paradiso Amsterdam

Schaakboksen na zestien jaar terug in Paradiso Amsterdam

Schaakboksen na zestien jaar terug in Paradiso Amsterdam

Is het schaken? Is het boksen? Is het kunst? Is het sport?

Zestien jaar nadat Iepe Rubingh de eerste reallife chessboxing-wedstrijd introduceerde in Paradiso Amsterdam, wordt op deze plek volgende week weer een schaakbokswedstrijd georganiseerd.

Op 8 januari 2020 vinden in Paradiso twee schaakbokswedstrijden plaats. In de eerste match neemt de Let Olegs Petrovsky het op tegen de Rus Daniil Solloviev. Match twee wordt gespeeld door de Rus Denis Gurba en de Fin Sakari Lähderinne. De twee wedstrijden maken deel uit van IGNITION, het launching-event van SemiFest.

Gecombineerde sport

Schaakboksen combineert de denksport schaken met de vechtsport boksen. Het is een door de Nederlandse kunstenaar Iepe Rubingh geïntroduceerde sport. Rubingh baseerde zich op zijn beurt op Froid Équateur, een grafische roman van striptekenaar en filmregisseur Enki Bilal uit 1992.

In 2003 organiseerde Rubingh in Paradiso de allereerste schaakbokswedstrijd. Deze speelde Rubingh zelf, onder zijn schaakboks-alias Iepe the Joker. Boksprofessional Arnold Vanderlyde stoomde Rubingh klaar voor de match, waarin hij het opnam tegen The Lawyer, een alias van de Amsterdamse advocaat Jean-Louis Veenstra. Iepe The Joker won de strijd en werd daarmee de eerste wereldkampioen chessboxing.

Wereldwijd

Na het succes van deze schaakbokswedstrijd richtte Rubingh in 2004 de World Chess Boxing Organisation (WCBO) op en begon hij in zijn woonplaats Berlijn de eerste schaakboksclub ter wereld. Vanaf dat moment werd chessboxing steeds populairder.

De WCBO organiseert nu schaakbokswedstrijden over de hele wereld en heeft leden in China, India, Iran, Italië, Rusland, Duitsland, Mexico, Turkije en de VS. Ook onderhoudt de WCBO-contact met Garri Kasparov, een van de grote schakers van de wereld, en met de broers Vladimir en Vitali Klytsjko, twee hoogbegaafde boksprofessionals die ter voorbereiding op hun wedstrijden schaken om hun concentratie te verhogen.

Het spelverloop

Een schaakbokswedstrijd bestaat uit zes rondes schaken, afgewisseld met vijf rondes boksen. De spelers beginnen met vier minuten schaken, daarna bestormen ze elkaar drie minuten lang in de ring en dan richten ze zich weer vier minuten op het schaakbord. Tussen elke ronde is er een minuut pauze, bedoeld voor het aan- en uittrekken van de bokshandschoenen en de koptelefoon.

ZIE OOK >> Schaakboksen in Utrecht

Een wedstrijd eindigt via schaakmat, knock-out, een jury-besluit of de overschrijding van de bedenktijd. Als een speler geen zet uitvoert tijdens de schaakronde krijgt hij een waarschuwing. Een volgende waarschuwing resulteert in diskwalificatie.

Bekijk ook

📷 ‘Wonder Woman is ok’: 3e kind UFC-ster McGregor geboren

De McGregor-clan is nu een gezin van 5

Nieuw Judo magazine gelanceerd: ‘Blijf op de hoogte’

Voor de prijs hoef je het als judo fan niet te laten

GOED NIEUWS: Sportscholen mogen weer open

De versoepelingen die voor woensdag gepland staan gaan door,

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page