3 Jaar: Niet meer stoten en trappen naar het hoofd bij jeugd, succes of onzin?
Home / Nieuws / 3 Jaar: Niet meer stoten en trappen naar het hoofd bij jeugd, succes of onzin?

3 Jaar: Niet meer stoten en trappen naar het hoofd bij jeugd, succes of onzin?

Jeugd: Niet meer stoten en trappen naar het hoofd, succes of onzin?

Ongeveer drie jaar geleden werd het trappen en stoten naar bij de jeugd naar het hoofd langzaam aan banden gelegd. Dit veroorzaakte nogal wat commotie onder sportschoolhouders en vechters. De Vechtsportautoriteit claimt succes, critici zetten hun vrqagtekens.

Het niet meer mogen trappen en stoten naar het hoofd bij de jeugd is geen slechte ontwikkeling. Echter was er veel kritiek vooral uit de hoek van de sportscholen die jonge vechters in de ring hadden staan. De grootste vrees was de aansluiting met vechters uit het buitenland, die wel gewoon op het hoofd mogen trappen en stoten. Ook dreigden Nederlandse jeugd uit te wijken naar het buitenland om aansluiting te houden.

Twijfel

Als jonge vechters uit ons land dit niet meer gewend zullen zijn zouden zij een nadeel hebben op internationaal vlak. De Vechtsportautoriteit (VA) die de initiator van de nieuwe regel was concludeert na inventarisatie dat de maatregel breed geaccepteerd wordt. Er is onderzoek gedaan onder 135 vechtsportscholen, die allen achter de nieuwe regel zouden staan. Echter blijkt in de praktijk twijfel te zijn op de uitvoering van het onderzoek.

,,Er zijn meer dan 135 vechtsportscholen in Nederland, hoe kan de VA dan concluderen dat de meerderheid er achter staat”, aldus een arwanndne sportschoolhouder die liever anoniem blijft. ,,Vermeld mijn naam maar niet, dit kan in mijn nadeel werken”, aldus de man. ,,Ik weet inmiddels dat teveel kritiek niet wordt gewaardeerd. “

Wat is het beste

De VA maakte niet bekend welke vechtsportscholen werden ondervraagd in het onderzoek; ,,Dat is ook zoiets, waarom geen namen noemen, op het aantal gym’s wat ver boven de tweeduizend ligt in ons land is 135 niet echt representabel”, zegt nog een criticus. ,,De VA verwijst naar een wetenschappelijke literatuurstudie via een link op haar website. Echter werkt de link niet en kun je niet lezen wat daar is geconcludeerd. ”

Toch zijn er ook positieve geluiden en wordt het risico gezien door veelvuldig naar het hoofd te trappen en te stoten, ook met bescherming. Recentelijk overleed een jonge bokser die met volle bescherming in de ring stond. De discussie over wat het beste beschermt is ook nog steeds gaande, en is er tot op heden geen advies over welke gedragen dienen te worden door jeugdige vechtsporters.

Bekijk ook

Rico Verhoeven: ‘Ik heb het verkloot’ (video)

Tijdens mijn tweede gevecht met Badr voelde ik mij mentaal niet goed

Welterusten! Boksdebutant scoort ‘KO’ van het jaar (video)

Antoine Cobb scoorde in zijn eerste prof bokswedstrijd een dikke knock-out.

Tyson Fury’s volgende gevecht in de maak! ‘In maart de ring in’

Eerder deze maand heeft de Brit met succes zijn titel verdedigd tegen Deontay Wilder in hun derde ontmoeting.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page